Wat is 404 error? [Online Marketing Begrippenlijst]
Wat is een 404 error?

Wat is 404 error?

Een 404-fout treedt op wanneer een webserver probeert een opgevraagde pagina te vinden, maar deze niet kan vinden. Dit kan gebeuren als de URL van de pagina is gewijzigd of als de pagina is verwijderd. Het resultaat voor de gebruiker is een foutmelding, meestal aangeduid als “404 – Pagina niet gevonden”.

Wat veroorzaakt een 404-fout?

Een 404-fout kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende reden is dat de URL van een pagina is gewijzigd zonder een juiste omleiding in te stellen. Dit kan gebeuren tijdens websiteherstructureringen of bij het verwijderen van pagina’s zonder een omleiding in te stellen naar een relevante pagina. Daarnaast kan een verkeerd gespelde URL of een onjuiste link op een website leiden tot een 404-fout.

Hoe worden 404-fouten behandeld door zoekmachines?

Zoekmachines detecteren 404-fouten wanneer ze een website en . Het hebben van veel 404-fouten kan een negatieve invloed hebben op de SEO van een website, omdat zoekmachines de indruk kunnen krijgen dat de website niet goed wordt onderhouden of van lage kwaliteit is. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om 404-fouten te identificeren en op te lossen door bijvoorbeeld omleidingen in te stellen naar relevante pagina’s of door ontbrekende pagina’s opnieuw te maken.

Hoe kan ik 404-fouten op mijn website oplossen?

Om 404-fouten op je website op te lossen, is het belangrijk om regelmatig je website te controleren op dode links en verouderde URL’s. Dit kan handmatig worden gedaan door elke pagina te controleren of met behulp van online tools die dode links opsporen. Zodra 404-fouten zijn geïdentificeerd, kunnen ze worden opgelost door omleidingen in te stellen naar relevante pagina’s of door ontbrekende pagina’s opnieuw te maken. Het is ook een goed idee om aangepaste 404-pagina’s te maken om gebruikers te begeleiden en hen te helpen navigeren naar andere delen van de website.

Hoe kan ik voorkomen dat 404-fouten optreden?

Om te voorkomen dat 404-fouten optreden, is het belangrijk om zorgvuldig wijzigingen aan te brengen in de URL-structuur van een website en ervoor te zorgen dat alle verwijderde pagina’s worden omgeleid naar relevante alternatieven. Daarnaast is het raadzaam om regelmatig je website te controleren op dode links en verouderde URL’s en deze tijdig op te lossen. Het gebruik van tools zoals kan ook helpen bij het identificeren en oplossen van 404-fouten voordat ze een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring en SEO van je website.


Vrijblijvende SEO Scan ontvangen?

Vraag nu jouw gratis SEO scan t.w.v. € 340,- aan.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De groeiversnellers voor het MKB