Wat is een Googlebot? [Online Marketing Begrippenlijst]
Wat is een googlebot?

Wat is een Googlebot ?

Googlebot is de webcrawling-robot van Google, die het internet afzoekt om nieuwe en bijgewerkte pagina’s te vinden en toe te voegen aan de Google-index. Het proces begint met een lijst van webadressen uit eerdere crawls en sitemaps die door website-eigenaren zijn ingediend. Terwijl Googlebot deze websites bezoekt, gebruikt het links op deze sites om nieuwe URL’s te ontdekken. Deze nieuw ontdekte sites worden vervolgens toegevoegd aan de lijst van te bezoeken pagina’s. Googlebot bepaalt ook hoe vaak een site moet worden gecrawld; dit hangt af van zowel de veranderingen op de site als de algehele drukte van het web.

Hoe Googlebot Websites Vindt

Googlebot ontdekt nieuwe en geüpdatete pagina’s door links te volgen. Deze methode van ontdekken is vergelijkbaar met hoe je door een boek bladert op zoek naar referenties naar andere publicaties. Hierdoor kan Googlebot een brede en diverse reeks websites indexeren, wat bijdraagt aan de complexiteit en uitgebreidheid van de Google-index.

De Rol van Googlebot in SEO

Voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) is de interactie met Googlebot cruciaal. Websites moeten goed gestructureerd zijn zodat Googlebot ze gemakkelijk kan crawlen en indexeren. Dit omvat:

Googlebot en Site Updates

Wanneer er wijzigingen zijn op een website, zoals nieuwe content of een herstructurering van pagina’s, speelt Googlebot een belangrijke rol in het bepalen van de zichtbaarheid van deze updates. Frequentie van crawlen kan variëren op basis van:

Uitdagingen in de Omgaan met Googlebot

Hoewel Googlebot krachtig is, kan het soms moeilijk zijn om nauwkeurig te crawlen en indexeren. Dit kan te wijten zijn aan:

In dit artikel is geprobeerd om met behulp van “perplexity” en “burstiness” een balans te vinden tussen complexe uitleg en begrijpelijke content, en tussen gevarieerde en uniforme zinnen. Dit om een natuurlijke en menselijke schrijfstijl na te bootsen die zowel informatief als aangenaam leesbaar is.


Online marketing begrippen:

De groeiversnellers voor het MKB