Wat is een Robots.txt? [Online Marketing Begrippenlijst]
Wat is een robots.txt?

Wat is een robots.txt?

Een robots.txt is een bestand dat webmasters gebruiken om zoekmachines te instrueren over de delen van hun website die wel of niet gecrawld mogen worden. Dit bestand speelt een cruciale rol in SEO en websitebeheer.

Waarom een robots.txt bestand gebruiken

Door een robots.txt bestand te gebruiken, kun je voorkomen dat zoekmachines bepaalde delen van je site indexeren die niet publiekelijk toegankelijk moeten zijn. Dit kan helpen om je website veiliger en efficiënter te maken door het verspillen van crawl-budget op irrelevante pagina’s te voorkomen.

Hoe maak je een robots.txt bestand

Het maken van een robots.txt bestand is relatief eenvoudig. Je plaatst het bestand in de hoofddirectory van je website. Het moet instructies bevatten die aangeven welke agenten (zoekmachines) toegang hebben tot welke delen van de site.

Wat je niet moet doen met robots.txt

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de instructies in je robots.txt bestand. Een verkeerde regel kan ervoor zorgen dat belangrijke content niet geïndexeerd wordt, wat je SEO negatief kan beïnvloeden.

Veelvoorkomende fouten te vermijden

Veelgemaakte fouten met robots.txt bestanden omvatten het per ongeluk blokkeren van belangrijke content of het toestaan van toegang tot gevoelige gebieden. Het is essentieel om je bestand regelmatig te controleren en bij te werken om ervoor te zorgen dat het correct functioneert.

Ontdek hoe een robots.txt bestand jouw website kan helpen beheren en beschermen.


Online marketing begrippen:

De groeiversnellers voor het MKB