Wat is een orphan page?
Wat is Orphan page?

Wat is Orphan page?

Een Orphan page is een webpagina binnen een website die niet wordt gelinkt vanaf andere pagina’s binnen dezelfde site. Dit kan resulteren in een gebrek aan zichtbaarheid voor zoekmachines en gebruikers, omdat deze pagina’s geïsoleerd raken van de rest van de site.

Gevolgen van orphan pages

Orphan pages kunnen een negatieve invloed hebben op de SEO-prestaties van een website omdat ze niet worden geïndexeerd en gerangschikt door zoekmachines. Hierdoor missen ze potentiële verkeersbronnen en kunnen ze de algehele zichtbaarheid van de website verminderen.

Oorzaken van orphan pages

Orphan pages kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, zoals het verwijderen van interne links, het gebruik van verkeerde URL-structuren of het niet opnemen van nieuwe pagina’s in de navigatiestructuur van de website. Het is belangrijk om regelmatig de interne linkstructuur van de website te controleren en ervoor te zorgen dat alle pagina’s correct zijn geïntegreerd.

Impact op gebruikerservaring

Orphan pages kunnen ook een negatieve invloed hebben op de gebruikerservaring doordat gebruikers moeite kunnen hebben om relevante informatie te vinden wanneer deze pagina’s niet worden gekoppeld aan andere gerelateerde inhoud op de website. Dit kan leiden tot frustratie en een hoger bouncepercentage.

Oplossingen voor orphan pages

Om Orphan pages te voorkomen of op te lossen, is het belangrijk om een grondige controle van de interne linkstructuur uit te voeren en ervoor te zorgen dat alle pagina’s op de website worden gelinkt vanaf andere relevante pagina’s. Daarnaast kunnen tools zoals Google Search Console worden gebruikt om eventuele Orphan pages te identificeren en te corrigeren.

Een Orphan page kan de SEO-prestaties van een website beïnvloeden door een gebrek aan zichtbaarheid en impact op de gebruikerservaring. Het is essentieel om regelmatig de interne linkstructuur van de website te controleren en Orphan pages te voorkomen of op te lossen voor een optimale online aanwezigheid.


Online marketing begrippen:

De groeiversnellers voor het MKB