10 tips om je website flink te versnellen | Doelbewust

10 tips om je website flink te versnellen

Een langzame website is met stip op 1 de belangrijkste reden van bezoekers om af te haken. Sterker nog: 3 seconden wachten is voor 40% van je bezoekers al reden genoeg om te vertrekken. En laat dit nou ook iets zijn waar Google sinds kort extra op let. Maar hoe kan je dit probleem het beste oplossen zonder al teveel kennis te hebben van techniek? In dit artikel geef ik je 10 tips wat je zelf kunt doen om je laadsnelheid te verbeteren.

1. Als de basis maar goed is

Bij het bouwen van een huis is de fundering grofweg het allerbelangrijkste. Want als je fundering niet goed is, stort je huis als een kaartenhuis in elkaar. En zo is het bij het bouwen van websites ook. Een goede basis is essentieel.

Onder een goede basis bij een website verstaan we in dit geval een solide CMS (beheersysteem) en een schone code. Kies bij voorkeur voor een beheersbaar CMS, zoals WordPress, waarbij je voldoende mogelijkheden hebt om je website te optimaliseren.

2. Gebruik alleen essentiële plugins

Plugins kunnen je website helpen, maar ook flink vertragen, of zelfs slopen. Een voordeel van WordPress is dat iedereen kan bijdragen aan het succes van een website. Als je verstand hebt van programmeren, kan je zelf plugins ontwikkelen en deze kosteloos (of tegen betaling) beschikbaar stellen voor andere WordPress gebruikers.

Doordat je voor alles een plugin kunt vinden, bestaat het risico dat je er te veel installeert waardoor je website trager wordt. En verder brengt het ook beveiligingsrisico’s met zich mee. Een plugin dient namelijk regelmatig geüpdatet te worden en als je er veel hebt, zal je dat sneller vergeten.

Elke plugin voegt weer een eigen stukje code (html, css, javascript) toe aan je website. Hoe meer plugins, hoe uitgebreider en foutgevoeliger je code.

Wij adviseren niet meer dan 10 plugins te gebruiken. En je plugins altijd op tijd te updaten.

3. Kijk kritisch naar externe plugins

Bij het installeren van je plugins, is het verstandig om extra goed te letten op de ontwikkelaar. Vaak hebben ze soortgelijke bestandsnamen, maar is de ontwikkelaar onbekend. Voorkom dat je een onbetrouwbare plugin installeert en controleer de gewenste plugin altijd vooraf op naam van de ontwikkelaar en hoeveelheid recensies. Is er niets over geschreven? Dan is het waarschijnlijk niet betrouwbaar.

4. Afbeeldingen schalen en comprimeren

Een veelvoorkomende fout die wij zelf tegenkomen: afbeeldingen plaatsen op de website, zonder het formaat aan te passen aan de layout van je website. Oftewel: je maakt een foto met je spiegelreflexcamera en upload deze rechtstreeks op je website. Je website toont een veel kleinere versie van de afbeelding, maar aan de achterkant wordt hij wel in ware grootte ingeladen. Dat zorgt voor de nodige vertraging. Met name op een mobiele telefoon.

Laat je op je website een afbeelding in een formaat van 500 x 500 pixels zien? Zorg dan ook dat de afbeelding deze resolutie heeft en schaal hem dus naar dit formaat. Schalen kan vanuit WordPress, door op “afbeelding bewerken” te klikken.

Naast het schalen van je afbeelding, zijn er ook handige hulpmiddelen om je afbeelding te optimaliseren. Met plugins als Imagify kunnen afbeeldingen worden gecomprimeerd zonder dat je het aan kwaliteitsverlies kan merken. Veel afbeeldingen worden daardoor wel 60% kleiner in kb.

5. Minify: hoe kleiner, hoe beter!

Minify, oftewel minification, is het (flink) verkleinen van je code. Een programmeur bouwt zijn code op een nette, ordelijke manier, om snel onderdelen terug te kunnen vinden. Daardoor maken ze veel gebruik van witruimtes, enters, tabs etc. En daardoor krijg je veel regels code. Meer regels code, betekent meer tijd nodig om je code te lezen. En dat is zonde.

Met behulp van plugins zoals WP Rocket, kan je zowel je html, css en javascript minifyen en als bestand veel kleiner maken. Alle enters, spaties en tabs die onnodig zijn worden dan uit je document verwijderd, waardoor je één lange regel code overhoudt.

Let op: als je dit instelt, kunnen er in sommige gevallen fouten ontstaan. Zorg er altijd voor dat je per onderdeel test of je website nog goed werkt.

6. Maak gebruik van Lazy Loading

Een website is altijd groter dan wat je direct te zien krijgt op je beeldscherm. Maar bij het laden van je website wordt daar geen rekening mee gehouden. Alles wordt direct opgevraagd, dus ook afbeeldingen die je mogelijk helemaal niet te zien krijgt. En dat is zonde van je laadtijd. Met behulp van Lazy loading kan je instellen dat media (afbeeldingen, video’s etc.) pas ingeladen worden op het moment dat je naar het betreffende blok scrollt. Daardoor krijg je veel sneller te zien wat je moet zien. En gaat je laadsnelheid dus flink omlaag.

7. Maak gebruik van Caching

Met caching wordt bedoeld dat bij het bekijken van de website, onderdelen worden opgeslagen, zodat deze in een volgend bezoek (of andere pagina), niet meer geladen hoeven te worden. Doordat dit gebeurd, wordt je website de volgende keer véél sneller. Hoe caching precies werkt en welke voordelen het nog meer heeft, lees je in een volgend blog.

8. Goede hosting is het halve werk

Ook al voldoet je website aan alle optimalisaties die er mogelijk zijn. Als je een langzame webhosting hebt, blijft je website traag. Bekijk altijd goed wat de server response time is van je website om te ontdekken of hier iets in verbeterd kan worden. In de meeste gevallen is contact opnemen met je webhosting voldoende en kunnen ze je systeem uitbreiden of je ruimte bieden op een dedicated server.

9. Voorkom het gebruik van redirects

Een redirect is een verwijzing van een oorspronkelijke pagina naar een nieuwe pagina. Er gaat dan een interne link naar een pagina die niet meer bestaat en wordt doorverwezen naar de nieuwe pagina. De bezoekers merken dit vaak helemaal niet, omdat je ze direct doorstuurt naar de juiste pagina, maar het vertraagt je website wel onnodig. Als je veel van dit soort onnodige verwijzingen hebt, kan je dat het beste oplossen.

Met behulp van crawl tools, zoals bijvoorbeeld Screaming Frog kan je eenvoudig ontdekken of er redirects zijn. Je ziet dan 301 achter de status in plaats van 200. Klik vervolgens op interne links en ontdek welke pagina’s nog een link naar de oude pagina hebben.

10. Maak gebruik van tools om je snelheid te monitoren

Om te ontdekken of je website te langzaam is, zijn er verschillende gratis tools die je hiervoor kunt gebruiken. Als laatste tip sommen we deze hieronder voor je op:

https://webpagetest.org

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

https://tools.pingdom.com/


De groeiversnellers voor het MKB