12 best practices voor SEO die iedereen zou moeten volgen

12 best practices voor SEO die iedereen zou moeten volgen

De meeste lijsten met best practices voor SEO staan ​​boordevol slecht, verouderd advies. Ofwel dat, ofwel ze richten zich op dingen die alleen van toepassing zijn op een klein percentage lezers. Met andere woorden, het zijn lijsten met SEO-tips, geen best practices. Best practices moeten door iedereen worden gevolgd, of je nu een blog, e-commerce winkel of lokale fysieke winkel heeft. In het bericht van vandaag bespreken we de meest essentiële best practices die je voor elke pagina op jouw site moet volgen.

1. GEBRUIK HTTP’S

HTTPS maakt de pagina’s op jouw site veiliger door informatie te versleutelen die tussen de bezoeker en de server wordt verzonden. Het is sinds 2014 een Google-rangschikkingsfactor. Je kunt zien of jouw site al HTTPS gebruikt door de laadbalk in jw browser te controleren. Als er een slotpictogram voor de URL staat, zit je goed.

1 https2

Als dit niet het geval is, moet ke een SSL-certificaat installeren. Veel webhosts bieden deze aan in hun pakketten. Als de jouwe dat niet doet, kun je er een gratis ophalen bij LetsEncrypt. Het goede nieuws is dat overstappen naar HTTPS een eenmalige klus is. Na installatie moet elke pagina op jouw site veilig zijn, ook de pagina’s die je in de toekomst publiceert.

2. ZORG ERVOOR DAT JOUW PAGINA’S SNEL LADEN

Niemand wil een pagina bezoeken die een eeuwigheid duurt om te laden. Daarom is paginasnelheid sinds 2010 een rankingfactor voor desktops en sinds 2018 voor mobiel. Veel factoren zijn van invloed op de paginasnelheid, waaronder de code van je site, serverlocatie en afbeeldingen. Je kunt een globaal beeld krijgen van hoe jouw pagina’s presteren met behulp van de Pagespeed Insights-tool van Google. Je hoeft alleen maar een URL in te voeren en je ziet een score tussen 0-100, gevolgd door verbeteradvies.

2 inzichten in paginasnelheid

Het probleem met Pagespeed Insights is dat je maar één pagina tegelijk kunt testen. Los dit op door je aan te melden voor Google Search Console en het snelheidsrapport te controleren. Dit laat zien welke pagina’s langzaam laden op desktop en mobiel, en waarom.

3 snelheden rapport

Sommige van deze problemen kunnen ingewikkeld zijn, dus je kunt het beste een ontwikkelaar (of technische SEO-expert) vragen om ze op te lossen. Hier volgen enkele algemene tips om jouw pagina’s snel te houden:

3. TARGET EEN ONDERWERP MET ‘ZOEKVERKEERPOTENTIEEL’

Zoekwoordonderzoek is een essentieel onderdeel van SEO. Het heeft geen zin om tijd, moeite en geld te steken in het proberen te rangschikken voor dingen waar niemand naar op zoek is (tenzij je alleen links wilt aantrekken). Stel dat je softwaretutorials verkoopt. Het zou niet logisch zijn om een ​​trefwoord als “hoe maak ik het lettertype groter in de html-editor voor koffiekopjes” te targeten, omdat het geen zoekvolume heeft.…

4 lage sv

.… en de pagina met de hoogste ranking krijgt geen organisch verkeer:

4 geen verkeer

Maar hoewel het zoekvolume een redelijke indicator is van het verkeerspotentieel voor dit zoekwoord, kan het misleidend zijn. Kijk maar eens naar deze twee trefwoorden:

5 trefwoorden verkenner sv

De eerste heeft een hoger maandelijks zoekvolume, maar het topresultaat krijgt naar schatting slechts 65 maandelijkse organische bezoeken in de VS…

6 weinig verkeer

… vergeleken met 191 bezoeken aan de pagina in pole position voor het zoekwoord met een lager volume:

7 meer verkeer

Dit gebeurt omdat de paginarangschikking voor het zoekwoord met een lager volume deel uitmaakt van een breder onderwerp en verkeer krijgt van andere zoekwoorden. Met andere woorden, meer mensen zijn op zoek naar een tutorial over een koffiekopje dan naar een recensie. Dus hoewel het zoekvolume een goede manier is om op zoekwoordideeën te filteren, moet je er altijd voor zorgen dat je het geschatte verkeer naar de pagina’s met een rangorde controleert om een ​​beter idee te krijgen van het werkelijke zoekverkeerspotentieel.

4. OVEREENKOMEN MET ZOEKINTENTIE

Niemand wil productpagina’s zien in de zoekresultaten voor “hoe maak je een eiwitshake”. Die mensen zijn in de leermodus, niet in de koopmodus. Google begrijpt dit en daarom zijn alle topresultaten blogposts – geen pagina’s die eiwitpoeder verkopen.

Screenshot 2020 02 15 om 03.52.26

Het tegenovergestelde geldt voor een zoekopdracht als ‘eiwitpoeder kopen’. Mensen zijn niet op zoek naar een recept voor eiwitshakes; ze willen wat poeder kopen. Dit is de reden waarom de meeste van de top 10 resultaten e-commerce categoriepagina’s zijn, geen blogberichten.

Screenshot 2020 02 15 om 03.52.47

Als je op deze manier naar de topresultaten van Google kijkt, kun je veel vertellen over de bedoeling achter een zoekopdracht, waardoor je begrijpt wat voor soort inhoud je moet maken als je wilt rangschikken. Laten we eens kijken naar een minder voor de hand liggend zoekwoord zoals ‘beste oogcrème’, dat naar schatting 21.000 maandelijkse zoekopdrachten krijgt in de VS.

8 beste oogcrème ke

Voor een oogcrèmewinkel lijkt het misschien volkomen logisch om te proberen een productpagina te rangschikken voor dit zoekwoord. De zoekresultaten vertellen echter een ander verhaal:

9 lijst berichten

Bijna allemaal zijn het blogposts in lijststijl, geen productpagina’s. Om kans te maken op een positie voor dit zoekwoord, moet je dit voorbeeld volgen. Inspelen op zoekintentie gaat veel verder dan het creëren van een bepaald type inhoud. Je moet ook rekening houden met het inhoudsformaat en de hoek. Lees hier meer over in onze handleiding voor het optimaliseren voor zoekintentie.

5. RICHT JE OP EEN ONDERWERP IN JE STUURHUT

Concurrerende zoekwoorden worden vaak gedomineerd door grote merken met waanzinnige backlinkprofielen en diepe zakken. Kijk maar eens naar het aantal verwijzende domeinen naar de pagina’s die gerangschikt zijn voor “beste creditcard”:

10 beste creditcardgegevens

De resultaten worden gedomineerd door grote spelers zoals NerdWallet, Credit Karma en CreditCards.com, en het gemiddelde aantal verwijzende domeinen (backlinks van unieke websites) naar de top vijf van resultaten is meer dan 300. Positie voor dit zoekwoord in de short-to- middellange termijn zou voor 99% van de mensen onmogelijk zijn. Daarom loont het om op zoek te gaan naar trefwoorden in je stuurhut. In dit geval kan dat zoiets zijn als “beste creditcards voor toegang tot de lounge”:

11 beste creditcards voor toegang tot de lounge

Hoewel het zoekvolume en het organische bezoekerspotentieel veel lager zijn dan voor een concurrerend zoekwoord als ‘beste creditcards’, zijn er minder grote merken om mee te concurreren en heb je niet zoveel backlinks nodig om te rangschikken. Hoe kun je gemakkelijkere onderwerpen vinden om na te gaan? Ga naar de trefwoordenverkenner van Ahrefs, zoek naar een breed onderwerp en controleer vervolgens het rapport ‘Phrase match’. Filter vervolgens op zoekwoorden met een lage moeilijkheidsgraad voor zoekwoorden – minder dan 20 is een goed startpunt.

12 lage kd

Als de suggesties niet zo relevant zijn, gebruik dan het filter Opnemen om de zaken te verfijnen. Laten we onze lijst bijvoorbeeld filteren om alleen zoekwoorden met het woord ‘beste’ op te nemen.

13 lage kd beste

6. GEBRUIK JE DOELZOEKWOORD OP DRIE PLAATSEN

Elk onderwerp heeft een “head”-zoekwoord, wat de meest gebruikelijke manier is waarop mensen zoeken, ongeacht waar je pagina over gaat. Voor een bericht over hoe je op natuurlijke wijze kunt afvallen, is dit “natuurlijk gewichtsverlies”:

14 natuurlijk laag gewicht

Er zijn drie plaatsen waar je dit zoekwoord moet opnemen:

A) TITELTAG

Google zegt titeltags te schrijven die de inhoud van de pagina nauwkeurig beschrijven. Als je zich op een specifiek zoekwoord of een specifieke woordgroep richt, dan zou dit precies dat moeten doen. Het laat ook aan zoekers zien dat je pagina biedt wat ze willen, omdat het aansluit bij hun zoekopdracht. Is dit een enorm belangrijke rankingfactor? Waarschijnlijk niet, maar het is nog steeds de moeite waard om op te nemen. Daarom doen we het met bijna al onze blogposts:

15 trefwoord titel

Gewoon niet schoenlepel het trefwoord in als het niet logisch is. Leesbaarheid staat altijd voorop. Als je doelzoekwoord bijvoorbeeld ‘goedkope keukenkasten’ is, heeft dat geen zin als title-tag. Wees niet bang om dingen te herschikken of stopwoorden toe te voegen zodat het logisch is: Google is slim genoeg om te begrijpen wat je bedoelt.

16 keukenkasten

B) KOP (H1)

Elke pagina moet een zichtbare H1-kop op de pagina hebben en het moet je doelzoekwoord bevatten waar dit zinvol is.

17 u1

KRULLEN

Google zegt woorden te gebruiken in URL’s die relevant zijn voor de inhoud van je pagina. Het gebruik van de zoekopdracht die je target is meestal de gemakkelijkste manier om dit te doen:

18 trefwoord verblijfstijd2

7. GEBRUIK EEN KORTE EN BESCHRIJVENDE URL

Google zegt om het gebruik van lange URL’s te vermijden omdat ze zoekers kunnen intimideren. Om die reden is het niet altijd de beste methode om de exacte doelquery als URL te gebruiken. Stel je eens voor dat je doelzoekwoord is “hoe zich te ontdoen van een tandabces zonder naar de tandarts te gaan”. Dat is niet alleen een mondvol (geen woordspeling bedoeld), maar het wordt ook afgekapt in de zoekresultaten:

18 afgekapte url

Het verwijderen van stopwoorden en onnodige details geeft je iets korters en zoeter terwijl je de belangrijke woorden behoudt.

19 kortere url

Dat gezegd hebbende, wees niet bang om je pagina beknopter te beschrijven waar nodig.

20 korte url

Merk op dat als jouw CMS al een vooraf gedefinieerde, lelijke URL-structuur heeft, dit geen groot probleem is. En het is zeker niet de moeite waard om door talloze hoepels te springen om het te repareren. Google toont tegenwoordig sowieso de volledige URL voor steeds minder resultaten.

8. SCHRIJF EEN PAKKENDE TITELTAG EN METABESCHRIJVING

Optimaliseren voor zoekmachines gaat niet alleen over het verbeteren van rankings, maar ook over het aantrekken van klikken. Dit is de reden waarom je boeiende titeltags en metabeschrijvingen moet schrijven, omdat ze allebei in de zoekresultaten verschijnen:

Screenshot 2020 02 15 om 04.47.12

Google toont niet altijd de gedefinieerde titel en beschrijving in de zoekresultaten. Soms herschrijven ze de titel en kiezen ze een meer geschikte beschrijving van de pagina voor het fragment. Jouw titeltag en beschrijving zijn in feite je verkooppraatje. Als geen van beide opvalt, zullen zoekers op een ander resultaat klikken. Maar hoe kun je de CTR verbeteren, behalve je doelzoekwoord?
Probeer eerst je title-tag onder de 60 tekens te houden en jouw beschrijvingen onder de 150 tekens. Dit helpt om afknotting te voorkomen. Ten tweede, gebruik hoofdletters voor titels voor titels en hoofdletters voor zinnen voor beschrijvingen. Ten derde, stem je titel en beschrijving af op de zoekintentie. In bijna alle resultaten voor ‘beste hoofdtelefoon’ wordt bijvoorbeeld het jaar vermeld in hun titels en beschrijvingen.

21 beste koptelefoons

Dit komt omdat mensen lijsten met up-to-date aanbevelingen willen, omdat er voortdurend nieuwe hoofdtelefoons worden uitgebracht. Ten vierde, gebruik krachtige woorden om de klik te verleiden – zonder clickbait-y te zijn.

22 krachtwoorden

9. AFBEELDINGEN OPTIMALISEREN

Het comprimeren van afbeeldingen is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat pagina’s snel laden, maar dit is niet de enige manier om afbeeldingen te optimaliseren voor SEO. Je moet ook alt-tags toevoegen en beschrijvende bestandsnamen gebruiken. Beide dingen helpen Google jouw afbeeldingen te begrijpen, wat kan helpen jouw pagina’s te rangschikken voor long-tail-zoekwoorden in zoekopdrachten op internet en in Google Afbeeldingen.

Vergeet het belang van Google Afbeeldingen niet. Het heeft ons de afgelopen drie maanden meer dan 5.500 klikken opgeleverd:

22 klikken op afbeeldingen

Het optimaliseren van bestandsnamen is eenvoudig. Beschrijf jouw afbeelding in woorden en scheid die woorden met koppeltekens. Hier is een voorbeeld:

Bestandsnaam : number-one-handsome-man.jpg

Doe hetzelfde voor alt-tags, maar gebruik spaties, geen koppeltekens. <img src=”…/number-one-handsome-man.jpg” alt=”de knapste man ter wereld”> Alt-tekst is niet alleen belangrijk voor Google, maar ook voor bezoekers. Als een afbeelding niet kan worden geladen, toont de browser de alt-tag om uit te leggen wat de afbeelding had moeten zijn:

23 kan niet laden

Bovendien hebben ongeveer 8,1 miljoen Amerikanen een visuele beperking en kunnen ze een schermlezer gebruiken. Deze apparaten lezen alt-tags hardop voor.

10. SCHRIJF GEDEGEN INHOUD

Eerder vermeldden we dat het zoekvolume niet altijd een goede voorspeller is van het organische verkeerspotentieel, omdat veel pagina’s ook verkeer krijgen van longtail-zoekopdrachten. Deze pagina staat bijvoorbeeld op nummer 1 voor “beste laptopmerken” …

24 fs

… maar het staat ook in de top 10 voor meer dan 300 andere zoekwoorden zoals ‘beste computermerken’ en ‘is lenovo een goed merk’:

25 top 10 zoekwoorden

Dit is niet abnormaal. Uit ons onderzoek van drie miljoen zoekopdrachten bleek dat de gemiddelde pagina met de hoogste ranking in de top 10 staat voor bijna 1.000 andere zoekwoorden.

00 gemiddeld aantal rangschikt ook voor zoekwoorden2 1

Hoe rank je voor meer zoekopdrachten? Maak je inhoud grondiger. Houd er rekening mee dat dit niet gaat over de lengte van de inhoud, maar over relevante subonderwerpen waar mensen ook naar zoeken. Het is voornamelijk van toepassing op informatieve SEO-inhoud zoals blogposts, maar kan ook andere soorten inhoud helpen. Hier zijn drie manieren om subonderwerpen te vinden:

A) ZOEK NAAR RELEVANTE ZOEKWOORDEN OP DE PAGINA’S MET DE HOOGSTE RANKING

Als we kijken naar een van de best gerangschikte pagina’s voor ‘beste laptopmerken’, zien we relevante zoekwoorden als ‘dell’, ‘hp’, ‘kwaliteit’, ‘betrouwbaarheid’ en ‘hardware’.

26 relevante woorden

B) KIJK NAAR DE RESULTATEN VAN “MENSEN VRAGEN OOK”

Voor ‘beste laptopmerken’ zien we een aantal betrouwbaarheidsgerelateerde vragen.

27 paa

C) VOER EEN CONTENT GAP-ANALYSE UIT

Plak de URL’s van drie pagina’s met de hoogste ranking in de Content Gap-tool van Ahrefs. Laat het onderste veld leeg en klik op ‘Trefwoorden weergeven’.

28 cg 1

Dit toont zoekopdrachten waarvoor een of meer van de best gerangschikte pagina’s ook scoren.

29 cg 2

Schakel kruispunten één en twee uit om de resultaten verder te verfijnen.

30 cl 3

11. VOEG INTERNE LINKS VAN ANDERE RELEVANTE PAGINA’S TOE

Interne links zijn links van de ene pagina op jouw website naar de andere. Over het algemeen geldt dat hoe meer links een pagina heeft – van zowel externe als interne bronnen – hoe hoger de PageRank. Dit is de basis van Google’s ranking-algoritme en blijft ook vandaag de dag belangrijk.

Helaas heeft Google in 2016 de openbare PageRank-scores stopgezet, dus het is niet meer mogelijk om ze te controleren. De URL-beoordeling van Ahrefs is echter een vergelijkbare statistiek en correleert met rankings.

Ur versus zoekverkeer

Interne links helpen Google ook te begrijpen waar een pagina over gaat.

Gelukkig voegen de meeste CMS’ standaard interne links toe naar nieuwe webpagina’s vanaf ten minste één andere pagina. Dit kan in de menubalk zijn, op de startpagina van de blog of ergens anders. Het is echter een goede gewoonte om interne links van andere relevante pagina’s toe te voegen wanneer je iets nieuws publiceert. Voer hiervoor een zoekopdracht in Google uit naar site:yourdomain.com [page topic]

Hiermee worden de meest relevante pagina’s op jouw site over dat onderwerp geretourneerd:

31 interne links

Zoek naar geschikte plaatsen om interne links toe te voegen op pagina’s die bij de rekening passen. Je kunt ook interne linkmogelijkheden vinden in Ahrefs’ Site Explorer. Plak in jouw domein en ga vervolgens naar het rapport ‘Best by Links’. Dit toon je alle pagina’s op jouw site gesorteerd op URL Rating:

32 bbl url-beoordeling

Zoek naar relevante pagina’s en voeg waar nodig interne links toe.

12. KRIJG MEER BACKLINKS

Backlinks vormen de basis van het algoritme van Google en blijven een van de belangrijkste rankingfactoren. Google bevestigt dit op hun pagina “hoe zoeken werkt”, waar ze zeggen:

Als andere prominente websites over het onderwerp naar de pagina linken, is dat een goed teken dat de informatie van hoge kwaliteit is.

Maar geloof het woord van Google niet… Ons onderzoek van meer dan een miljard webpagina’s laat een duidelijke correlatie zien tussen organisch verkeer en het aantal websites dat naar een pagina linkt:

03 verwijzende domeinen versus zoekverkeer 1

Vergeet niet dat het hier gaat om kwaliteit, niet alleen om kwantiteit. Je moet ernaar streven backlinks op te bouwen van gezaghebbende en relevante pagina’s en websites.

LAATSTE GEDACHTEN

Best practices zijn een goed uitgangspunt, maar ze zijn niet altijd voldoende om te rangschikken. Er zijn andere belangrijke rankingfactoren om in gedachten te houden en andere manieren om SEO te verbeteren.

Bron: https://ahrefs.com/blog/seo-best-practices/


De groeiversnellers voor het MKB