Het Belang van Alt-tekst voor Beeld-SEO

Het belang van Alt-tekst voor Beeld-SEO

Het gebruik van alt-tekst voor afbeeldingen op je website is essentieel voor een goede SEO-strategie. In dit artikel leer je waarom alt-tekst belangrijk is, hoe je het correct gebruikt en krijg je praktische tips om je beeld-SEO te verbeteren.

Wat is Alt-tekst?

Alt-tekst, oftewel alternatieve tekst, is een beschrijving die je toevoegt aan afbeeldingen op je website. Deze tekst wordt weergegeven als de afbeelding niet kan worden geladen en helpt zoekmachines om de inhoud van de afbeelding te begrijpen. Zonder alt-tekst missen zoekmachines belangrijke context, wat je SEO kan schaden.

Verbetering van zoekmachine rankings

Het toevoegen van alt-tekst helpt zoekmachines om je afbeeldingen te indexeren. Dit kan leiden tot een hogere positie in de zoekresultaten, vooral in Google Afbeeldingen. Alt-tekst biedt zoekmachines extra informatie, waardoor ze je content beter kunnen categoriseren en waarderen.

Toegankelijkheid voor gebruikers

Alt-tekst is niet alleen belangrijk voor zoekmachines, maar ook voor gebruikers. Mensen met visuele beperkingen gebruiken schermlezers om webpagina’s te navigeren. Deze lezers gebruiken de alt-tekst om de inhoud van afbeeldingen te beschrijven, waardoor je website toegankelijker wordt.

Tips voor effectieve Alt-tekst

  1. Wees Beschrijvend maar Bondig: Schrijf alt-teksten die de inhoud van de afbeelding nauwkeurig beschrijven zonder overbodige details.
  2. Gebruik Relevante Trefwoorden: Integreer belangrijke zoekwoorden, maar voorkom keyword stuffing.
  3. Vermijd herhaling: Gebruik geen termen zoals “afbeelding van” of “foto van”, omdat deze al geïmpliceerd zijn.

Veelgemaakte fouten

Praktische voorbeelden

Hier zijn enkele voorbeelden van goede en slechte alt-teksten:

Alt-tekst voor decoratieve afbeeldingen

Niet alle afbeeldingen hebben alt-tekst nodig. Decoratieve afbeeldingen die geen informatieve waarde toevoegen, kunnen worden overgeslagen of een lege alt-tekst krijgen. Dit helpt schermlezers om de focus te houden op belangrijke inhoud.

Gebruik van tools

Er zijn verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het controleren en optimaliseren van alt-teksten op je website. Voorbeelden zijn:

Integratie in je workflow

Het implementeren van een goede alt-tekst strategie zou deel moeten uitmaken van je dagelijkse workflow. Zorg ervoor dat je bij het uploaden van elke afbeelding meteen de alt-tekst invult. Dit voorkomt dat je later door je content moet gaan om ontbrekende alt-teksten aan te vullen.

Belangrijke overwegingen

Houd altijd de gebruiker in gedachten. Alt-tekst moet informatief en nuttig zijn. Door een balans te vinden tussen SEO-optimalisatie en toegankelijkheid, verbeter je niet alleen je zoekmachine rankings maar ook de gebruikerservaring op je website.


Onze laatste blogs

SEO-vriendelijke URL’s maken
Hoe maak je SEO-vriendelijke permalinks?
Hoe maak je SEO-vriendelijke permalinks?
Het belang van Alt-tekst voor Beeld-SEO
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
10 alternatieven voor Google optimize
10 beste Google Optimize alternatieven
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
Businesswoman working on wireless keyboard select icon security in personal data security, confidentiality of users data. Security in search engine and web browser address concept.
Chrome HTTPS Vergrendelingspictogram Verdwijnt
Google kondigt 5 wijzigingen aan voor mobiel zoeken

Vrijblijvende SEO Scan ontvangen?

Vraag nu jouw gratis SEO scan t.w.v. € 340,- aan.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De groeiversnellers voor het MKB