SEO-vriendelijke URL's maken

SEO-vriendelijke URL’s maken

Als je jouw website wilt optimaliseren voor zoekmachines, is een van de belangrijkste stappen het creëren van SEO-vriendelijke URL’s. In dit artikel leer je waarom dit belangrijk is en hoe je dit kunt doen met praktische tips en voorbeelden.

Wat is een SEO-vriendelijke URL?

Een SEO-vriendelijke URL is een webadres dat gemakkelijk leesbaar is voor zowel mensen als zoekmachines. Deze URL’s bevatten vaak zoekwoorden die relevant zijn voor de content van de pagina, wat helpt bij het verbeteren van de vindbaarheid in zoekresultaten. Bijvoorbeeld, in plaats van een URL zoals ‘jouwwebsite.nl/p12345’, zou een SEO-vriendelijke URL eruit kunnen zien als ‘jouwwebsite.nl/seo-vriendelijke-urls-maken’.

Waarom zijn SEO-vriendelijke URL’s belangrijk?

SEO-vriendelijke URL’s helpen zoekmachines om beter te begrijpen waar je pagina over gaat. Dit kan leiden tot een hogere ranking in de zoekresultaten. Daarnaast zorgen duidelijke en beschrijvende URL’s voor een betere gebruikerservaring, omdat bezoekers meteen weten wat ze kunnen verwachten als ze op een link klikken.

Gebruik duidelijke en beschrijvende woorden

Zorg ervoor dat je URL’s woorden bevatten die relevant zijn voor de inhoud van je pagina. Vermijd cryptische codes of getallen en gebruik in plaats daarvan beschrijvende termen. Dit maakt de URL niet alleen leesbaarder, maar helpt ook zoekmachines om de relevantie van je pagina beter te beoordelen.

Een slecht voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/p12345’ Een goed voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/seo-tips-voor-beginners’

Houd de URL kort en krachtig

Kortere URL’s zijn meestal beter omdat ze gemakkelijker te lezen en te onthouden zijn. Bovendien geven korte URL’s een duidelijker signaal aan zoekmachines over de kern van je content. Probeer URL’s niet langer te maken dan nodig is, maar zorg er wel voor dat ze nog steeds beschrijvend zijn.

Een slecht voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/hoe-je-seo-vriendelijke-urls-maakt-en-waarom-het-belangrijk-is-voor-je-website’ Een goed voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/seo-vriendelijke-urls’

Gebruik koppeltekens om woorden te scheiden

In plaats van underscores of andere symbolen, gebruik koppeltekens om woorden in je URL’s te scheiden. Koppeltekens worden beter herkend door zoekmachines en verbeteren de leesbaarheid van je URL’s voor gebruikers.

Een slecht voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/seo_vriendelijke_urls’ Een goed voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/seo-vriendelijke-urls’

Vermijd stopwoorden

Stopwoorden zoals “de”, “het”, “een”, en “en” voegen weinig waarde toe aan je URL’s en kunnen ze onnodig lang maken. Hoewel zoekmachines deze woorden vaak negeren, is het een goede gewoonte om ze te vermijden om je URL’s schoon en efficiënt te houden.

Een slecht voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/het-maken-van-seo-vriendelijke-urls’ Een goed voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/maken-seo-vriendelijke-urls’

Maak gebruik van kleine letters

Gebruik altijd kleine letters in je URL’s. Dit voorkomt verwarring omdat sommige webservers URL’s met hoofdletters anders behandelen dan URL’s met kleine letters. Consistent gebruik van kleine letters maakt je URL’s uniform en vermindert het risico op fouten.

Een slecht voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/SEO-Vriendelijke-URLs’ Een goed voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/seo-vriendelijke-urls’

Voeg zoekwoorden toe

Het toevoegen van relevante zoekwoorden in je URL’s kan je SEO een boost geven. Deze zoekwoorden helpen zoekmachines om te begrijpen waar je pagina over gaat en kunnen je pagina hoger laten ranken voor die zoekwoorden.

Een slecht voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/artikel123’ Een goed voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/seo-vriendelijke-urls-maken’

Vermijd dubbele inhoud

Zorg ervoor dat elke URL op je website uniek is en niet leidt naar dezelfde content als een andere URL. Dubbele content kan verwarrend zijn voor zoekmachines en kan je SEO-ranking schaden. Gebruik canonieke tags om aan te geven welke versie van een pagina de voorkeursversie is.

Een slecht voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/seo-tips’ en ‘jouwwebsite.nl/seo-advies’ (zelfde inhoud) Een goed voorbeeld is: ‘jouwwebsite.nl/seo-tips’ (één enkele URL voor de inhoud)

Controleer en optimaliseer regelmatig

SEO is een continu proces. Controleer regelmatig je URL’s en pas ze aan waar nodig om ervoor te zorgen dat ze up-to-date blijven met de beste praktijken. Dit helpt je om competitief te blijven en je website gebruiksvriendelijk te houden.


Onze laatste blogs

SEO-vriendelijke URL’s maken
Hoe maak je SEO-vriendelijke permalinks?
Hoe maak je SEO-vriendelijke permalinks?
Het belang van Alt-tekst voor Beeld-SEO
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
10 alternatieven voor Google optimize
10 beste Google Optimize alternatieven
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
Businesswoman working on wireless keyboard select icon security in personal data security, confidentiality of users data. Security in search engine and web browser address concept.
Chrome HTTPS Vergrendelingspictogram Verdwijnt
Google kondigt 5 wijzigingen aan voor mobiel zoeken

Vrijblijvende SEO Scan ontvangen?

Vraag nu jouw gratis SEO scan t.w.v. € 340,- aan.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De groeiversnellers voor het MKB