Afbeeldingen bijsnijden | Doelbewust helpdesk

Afbeeldingen bijsnijden

Je hebt een afbeelding welke je niet het juiste formaat heeft voor je website. Je kunt deze direct in WordPress bijsnijden in het juiste formaat. We leggen hier uit hoe je dit doet.

METHODE 1: HANDMATIG BIJSNIJDEN VAN JE AFBEELDING

STAP 1: AFBEELDING SELECTEREN

Druk aan de linkerkant op Media en dan op Bibliotheek. Druk vervolgens op de afbeelding welke je wenst bij te snijden. Je ziet nu de afbeelding groot op je scherm. Onder deze afbeelding staat een knop Afbeelding bewerken. Druk hierop.

Media en bibliotheek
afbeelding bewerken

STAP 2: AFBEELDING BIJSNIJDEN

Druk linksboven op het icoontje waar in de afbeelding hieronder een rood streepje onder staat. Vervolgens ga je met je muis op één van de vierkantjes staan en kan je het selectievlak in de foto aanpassen. In dit voorbeeld sleep ik het linker bovenhoekje naar een stukje naar beneden en naar rechts. Ik heb nu een nieuwe selectie gemaakt.  Als je je muis in het midden van het selectievlak houdt dan kan je je selectie ook nog verplaatsen.

Afbeelding bijsnijden methode

Ben je tevreden met je selectie? Druk dan nogmaals op het vierkante knopje waar hierboven een streepje onder staat. Druk nu op de blauwe Opslaan knop. Je hebt nu je afbeelding aangepast en kunt dit scherm sluiten met het kruisje rechts bovenin.

METHODE 2: BIJSNIJDEN FOTO IN RATIO.

Met de eerste methode kan je vrij je afbeelding bijsnijden. Maar wellicht wil je een afbeelding in exacte ratio. Een ratio is dat je een afbeelding wilt aanpassen in een exacte verhouding. Bijvoorbeeld 1 x 1 (vierkant) of 4 x 3 (normale foto verhouding) of 16 x 9 (breedbeeld afbeelding).

STAP 1: AFBEELDING IN RATIO ZETTEN

Vul rechts de ratio. Dit is de verhouding waarin je je afbeelding wil. In dit voorbeeld heb ik 1 x 1 ingevuld. Dit levert dus een vierkante foto op. Had ik 4 x 3 ingevuld dan krijg ik een formaat voor een traditionele foto zoals die ook gemaakt wordt met een fotocamera. Vul je bijvoorbeeld 2 x 1 op dan wordt je afbeelding dubbel zo breed als de hoogte.

verhouding afbeelding (ratio)

Zodra je de aspect ratio ingevuld hebt druk je weer op het knopje linksboven om bij te snijden.

bijsnijden nadat je aspect ratio hebt ingevuld

Ga weer met je muis op een vierkantje staan en versleep deze. Je ziet direct dat de verhouding van het selectievlak wordt zoals ingesteld. Je kunt eventueel het selectievlak ook weer verplaatsen door met je muis in het midden van het vlak te zetten. Houd je linker muisknop vast en verplaats het vlak. Ben je tevreden met het resultaat? Druk dan weer linksboven op het vierkante icoontje en druk vervolgens op de blauwe opslaan knop.


De groeiversnellers voor het MKB