Wat is HTTPS? [Online Marketing Begrippenlijst]
Wat is HTTPS

Wat is HTTPS?

HTTPS staat voor HyperText Transfer Protocol Secure en is een uitbreiding van het standaard HTTP-protocol dat wordt gebruikt voor het overbrengen van gegevens over het internet. Het belangrijkste verschil tussen HTTP en HTTPS is dat HTTPS de gegevens versleutelt die worden verzonden en ontvangen tussen de webserver en de webbrowser, waardoor de beveiliging en privacy van gebruikers worden verbeterd.

Veilige gegevensoverdracht

HTTPS zorgt voor een veilige gegevensoverdracht door het implementeren van een SSL-certificaat op de webserver. Dit certificaat versleutelt de gegevens voordat ze worden verzonden, waardoor het voor kwaadwillende partijen vrijwel onmogelijk is om de gegevens te onderscheppen en te lezen. Hierdoor worden gevoelige informatie zoals wachtwoorden, creditcardgegevens en persoonlijke gegevens beschermd tegen ongeautoriseerde toegang.

Vertrouwen en geloofwaardigheid

Het gebruik van HTTPS geeft niet alleen een extra laag beveiliging, maar het draagt ook bij aan het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid bij gebruikers. Websites die HTTPS gebruiken, tonen vaak een groen slotpictogram in de adresbalk van de browser, wat aangeeft dat de verbinding veilig is. Dit kan gebruikers geruststellen en hen aanmoedigen om langer op de site te blijven en acties te ondernemen, zoals het invullen van formulieren of het doen van aankopen.

Bescherming tegen aanvallen

HTTPS biedt ook bescherming tegen bepaalde vormen van aanvallen, zoals zogenaamde man-in-the-middle-aanvallen. Bij dit type aanval probeert een aanvaller de communicatie tussen de gebruiker en de server te onderscheppen en te manipuleren. Door HTTPS te gebruiken, wordt de versleutelde verbinding moeilijker te onderscheppen en blijven de gegevens veilig, zelfs als ze worden onderschept.

SEO-voordelen

Naast de beveiligingsvoordelen biedt HTTPS ook voordelen op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zoekmachines zoals Google geven websites met HTTPS vaak een hogere rangorde in de zoekresultaten, wat kan resulteren in meer organisch verkeer naar de site. Dit komt doordat Google HTTPS beschouwt als een positief signaal voor de veiligheid en betrouwbaarheid van een website, en dit beloont met een hogere positie in de zoekresultaten.


Online marketing begrippen:

De groeiversnellers voor het MKB