Wat betekent keyword density? [SEO Begrippenlijst] 馃

Wat betekent keyword density?

Keyword density verwijst naar het aantal keer dat een specifiek zoekwoord voorkomt in verhouding tot het totale aantal woorden in een tekst. Het wordt vaak uitgedrukt als een percentage en is een belangrijke factor voor zoekmachineoptimalisatie (SEO). Hoewel het belangrijk is om zoekwoorden strategisch te gebruiken, kan overmatig gebruik leiden tot keyword stuffing, wat door zoekmachines bestraft kan worden.

Waarom is keyword density belangrijk?

Keyword density speelt een cruciale rol in SEO omdat zoekmachines zoals Google de relevantie van een pagina mede beoordelen op basis van het gebruik van zoekwoorden. Als een zoekwoord te vaak wordt gebruikt, kan dit als onnatuurlijk en spammy worden beschouwd. Omgekeerd, als het zoekwoord te weinig voorkomt, kan het zijn dat de pagina niet hoog scoort voor dat zoekwoord. Het vinden van de juiste balans is daarom essentieel voor een effectieve SEO-strategie.

Hoe bereken je keyword density?

Het berekenen van keyword density is eenvoudig: deel het aantal keren dat een zoekwoord voorkomt door het totale aantal woorden in de tekst en vermenigvuldig dit met 100 om het percentage te krijgen. Bijvoorbeeld, als een zoekwoord 10 keer voorkomt in een tekst van 500 woorden, is de keyword density 2%. Dit helpt bij het inschatten of je zoekwoordgebruik in lijn is met de best practices.

Wat is de ideale keyword density?

Er is geen vaste regel voor de ideale keyword density, maar veel SEO-experts raden aan om een percentage tussen 1% en 3% aan te houden. Dit betekent dat voor een tekst van 1000 woorden, je zoekwoord ongeveer 10 tot 30 keer zou moeten voorkomen. Het is belangrijk om je zoekwoorden natuurlijk te integreren en te focussen op het bieden van waardevolle content voor je lezers.

Keyword density versus keyword stuffing

Hoewel keyword density belangrijk is, moet je oppassen voor keyword stuffing. Dit is het overmatig en onnatuurlijk gebruik van zoekwoorden met als enige doel hoger te ranken in zoekmachines. Zoekmachines zijn steeds beter in staat om dergelijke praktijken te detecteren en kunnen je website straffen door je ranking te verlagen. Zorg er dus voor dat je zoekwoorden op een natuurlijke en leesbare manier in je content verwerkt.

Hulpmiddelen voor keyword density

Er zijn verschillende online tools beschikbaar die je kunnen helpen bij het analyseren van de keyword density in je content. Deze tools scannen je tekst en geven een overzicht van hoe vaak elk zoekwoord voorkomt en of dit binnen de aanbevolen limieten valt. Voorbeelden van dergelijke tools zijn Yoast SEO, SEMrush en Ahrefs. Het gebruik van deze tools kan je helpen om je SEO-strategie te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je content zoekmachinevriendelijk is.


Vrijblijvende SEO Scan ontvangen?

Vraag nu jouw gratis SEO scan t.w.v. 鈧 340,- aan.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De groeiversnellers voor het MKB