Wat is een landingspagina? | [Online Marketing Begrippenlijst]
Wat is een landingspagina?

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina, vaak aangeduid als “landing page” in het Engels, is een cruciaal element binnen de wereld van online marketing en webdesign. Het vormt het eerste contactpunt tussen een website en haar bezoekers. Maar wat houdt deze term precies in?

De fundamenten van een landingspagina

Een landingspagina is, in essentie, een specifieke webpagina die is ontworpen met een duidelijk doel voor ogen. Dit doel kan variëren van het verzamelen van e-mailadressen voor nieuwsbrieven tot het promoten van een nieuw product of dienst. Wat een landingspagina onderscheidt van andere pagina’s op een website is de gerichtheid op één specifieke conversieactie.

De sleutelrol van relevantie

Het succes van een landingspagina wordt in grote mate bepaald door de relevantie ervan voor de bezoekers. Het is van cruciaal belang dat de inhoud van de pagina nauw aansluit bij de verwachtingen van degenen die erop terechtkomen. Zo zal een bezoeker die op zoek is naar informatie over tuinieren teleurgesteld zijn als hij op een landingspagina voor fitnessapparatuur belandt.

De samenstelling van een effectieve landingspagina

Een effectieve landingspagina bevat verschillende elementen die samenwerken om de bezoeker te overtuigen tot de gewenste actie over te gaan. Allereerst is er de pakkende kop (headline), die de aandacht trekt en de boodschap van de pagina samenvat. Deze kop moet helder en aantrekkelijk zijn, want de eerste indruk telt.

De kracht van overreding

Onder de kop volgt meestal een overtuigende alinea of alineas, waarin de voordelen van de aangeboden dienst of het product worden benadrukt. Hier is het belangrijk om te focussen op wat de bezoeker te winnen heeft. Waarom zou hij of zij de gewenste actie moeten ondernemen?

Call-to-action: De stap naar conversie

Na de overtuigende tekst komt de call-to-action (CTA). Dit is een duidelijke instructie aan de bezoeker over wat er van hem of haar wordt verwacht. Het kan bijvoorbeeld gaan om het invullen van een formulier, het klikken op een knop of het plaatsen van een bestelling. De CTA moet opvallen en onmiskenbaar zijn.

Visuele aantrekkingskracht

Ten slotte is de visuele presentatie van een landingspagina van groot belang. Afbeeldingen, video’s en het algemene ontwerp moeten de boodschap ondersteunen en de pagina aantrekkelijk maken. Een goed gekozen afbeelding kan de emoties van de bezoeker aanspreken en de kans op conversie vergroten.

De constante evolutie van landingspagina’s

Landingspagina’s blijven zich ontwikkelen in lijn met de steeds veranderende behoeften van online marketeers en het gedrag van internetgebruikers. A/B-testen, waarbij verschillende versies van een landingspagina worden vergeleken, spelen een cruciale rol in het optimaliseren van de prestaties.

De impact van een landingspagina

Kortom, een landingspagina is veel meer dan slechts een willekeurige webpagina. Het is een krachtig instrument waarmee bedrijven en organisaties hun online doelen kunnen bereiken. Door de juiste elementen op de juiste manier te combineren, kunnen landingspagina’s de conversieratio’s verhogen en bijdragen aan het succes van een online campagne. Het begrijpen van de principes achter een effectieve landingspagina is dan ook van onschatbare waarde voor iedereen die streeft naar online succes.


Online marketing begrippen:

Contact met Vincent Doelman Contact met Vincent Doelman Vincent Doelman / online strateeg
De groeiversnellers voor het MKB