PageRank: Het Algoritme Dat De Wereld Van SEO Vormde

Wat is PageRank

PageRank is een algoritme, oorspronkelijk ontworpen door Larry Page en Sergey Brin, de oprichters van Google. Dit algoritme beoordeelt de kwaliteit en relevantie van webpagina’s op basis van het aantal en de kwaliteit van links naar een pagina. Hoe meer kwalitatieve links, hoe hoger de PageRank. Hoewel het slechts een van de vele factoren is die Google gebruikt om zoekresultaten te rangschikken, was het een van de eerste methoden om de relevantie van webpagina’s te bepalen.

1. Geschiedenis van PageRank

In de late jaren ’90 introduceerden Larry Page en Sergey Brin PageRank als een manier om het internet te “organiseren”. Ze merkten dat niet alle links gelijk zijn. Sommige zijn afkomstig van autoritaire bronnen, terwijl andere minder betrouwbaar zijn. PageRank was revolutionair omdat het webpagina’s rangschikte op basis van deze inzichten.

2. Hoe werkt PageRank?

De kerngedachte achter PageRank is eenvoudig:

3. PageRank en SEO

PageRank heeft de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) diepgaand beïnvloed. Webmasters begonnen met het opbouwen van backlinks om hun PageRank te verhogen. Dit leidde tot de opkomst van “linkbuilding” als een belangrijk onderdeel van SEO. Maar let op! Google waardeert natuurlijke links. Kunstmatige linkopbouw kan leiden tot straffen.

4. Huidige relevantie van PageRank

Hoewel PageRank nog steeds een rol speelt in Google’s algoritme, is het belang ervan afgenomen. Google gebruikt nu honderden signalen om zoekresultaten te rangschikken. Echter, het begrijpen van de principes achter PageRank kan nog steeds waardevol zijn voor moderne SEO-specialisten.


Online marketing begrippen:

De groeiversnellers voor het MKB