Wat is page rank? [Online Marketing Begrippenlijst]
Wat is page rank?

Wat is page rank?

Page Rank is een algoritme gebruikt door zoekmachines zoals Google om de relevantie en autoriteit van webpagina’s te beoordelen. Het is gebaseerd op het aantal en de kwaliteit van links naar een pagina.

De oorsprong van page rank

Page Rank, ontwikkeld door de oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, was revolutionair in de vroege dagen van het internet. Het idee was simpel maar effectief: pagina’s met meer links vanaf andere relevante en autoritaire websites worden gezien als belangrijker en verschijnen hoger in zoekresultaten. Denk eraan als een stemmingssysteem waarbij elke link telt als een stem voor jouw pagina.

Hoe werkt page rank?

Het algoritme kijkt niet alleen naar het aantal links, maar ook naar de kwaliteit. Een link van een zeer gerespecteerde site zoals een universiteit of een overheidsinstelling weegt zwaarder dan een link van een minder bekende blog. Dit zorgt ervoor dat de zoekresultaten gevuld zijn met pagina’s die niet alleen populair zijn, maar ook inhoudelijk rijk en betrouwbaar.

De invloed van page rank op SEO

Voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het begrijpen van Page Rank cruciaal. Het verbeteren van jouw Page Rank door kwalitatieve backlinks te verkrijgen kan jouw positie in zoekresultaten aanzienlijk verbeteren. Dit betekent niet alleen het verkrijgen van zoveel mogelijk links, maar vooral het focussen op de kwaliteit en relevantie van deze links.

Veranderingen in page rank door de jaren heen

Hoewel Page Rank nog steeds een rol speelt in hoe Google websites rangschikt, is het belang ervan afgenomen door de introductie van andere factoren zoals mobiele bruikbaarheid, pagina-inhoud en gebruikerservaring. Google’s algoritmes blijven evolueren, waardoor SEO een continu proces van aanpassing en optimalisatie is.

Ontdek hoe Page Rank jouw website kan beïnvloeden en optimaliseer je SEO-strategie voor betere zichtbaarheid online.


Online marketing begrippen:

De groeiversnellers voor het MKB