Wat is Schema.org? [Online Marketing Begrippenlijst]
Wat is schema.org?

Wat is schema.org?

Schema.org is een samenwerkingsproject tussen de grote zoekmachines Google, Bing, en Yahoo, met als doel een gemeenschappelijke set van schema’s te creëren voor gestructureerde gegevens op het internet. Het biedt een manier voor webontwikkelaars om informatie op hun webpagina’s te structureren zodat zoekmachines deze beter kunnen begrijpen en verwerken. Het resultaat is dat websites die Schema.org gebruiken, vaak betere zoekresultaten en rijker zoekresultaatfragmenten (zoals sterrenbeoordelingen, prijzen en auteursinformatie) kunnen tonen.

Wat is gestructureerde gegevens?

Gestructureerde gegevens refereren naar elke vorm van data die georganiseerd en gemakkelijk door machines geïnterpreteerd kan worden. In de context van Schema.org, zijn dit specifieke tags die toegevoegd worden aan de HTML-code van een webpagina om zoekmachines precies te vertellen wat elke portie van de content betekent. Het kan bijvoorbeeld aangeven dat een bepaald getal de prijs van een product is, of dat een bepaalde string tekst de naam van een auteur is.

Voordelen van Schema.org

Het gebruik van Schema.org kan verschillende voordelen bieden voor zowel webontwikkelaars als bezoekers van de site:

Hoe schema.org te implementeren

De implementatie van Schema.org vereist enige technische kennis, maar het proces kan in grote lijnen als volgt worden samengevat:

  1. Kies het meest geschikte schema voor uw content uit de beschikbare types op de Schema.org-website.
  2. Voeg de benodigde tags toe aan uw HTML-code volgens de richtlijnen van Schema.org.
  3. Test uw gestructureerde gegevens met de tools die door zoekmachines worden aangeboden om te zorgen dat alles correct is geïmplementeerd.

Toekomst en ontwikkeling van schema.org

Sinds de lancering van Schema.org in 2011, is het project voortdurend in ontwikkeling geweest, met regelmatige updates en toevoegingen aan de beschikbare schema’s. Dit illustreert het belang dat zoekmachines hechten aan gestructureerde gegevens en de rol die het speelt in de toekomst van online zoeken. Webontwikkelaars en SEO-professionals wordt daarom aangeraden om de ontwikkelingen rond Schema.org in de gaten te houden en hun websites dienovereenkomstig te blijven optimaliseren.


Vrijblijvende SEO Scan ontvangen?

Vraag nu jouw gratis SEO scan t.w.v. € 340,- aan.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De groeiversnellers voor het MKB