Wat betekent zoekwoord kannibalisatie? [Online Marketing Begrippenlijst]
Wat betekent zoekwoord kannibalisatie?

Wat betekent zoekwoord kannibalisatie?

In de fascinerende wereld van online marketing komt het begrip “zoekwoord kannibalisatie” relatief vaak voor. Het beschrijft het fenomeen waarbij verschillende pagina’s op dezelfde website concurreren voor dezelfde zoekwoorden of zoekwoordcombinaties in zoekmachines zoals Google. Dit kan resulteren in een vermindering van de zichtbaarheid van elke individuele pagina, omdat ze elkaars kansen om hoog te ranken kannibaliseren.

Oorzaken van zoekwoord kannibalisatie

Bij het ontrafelen van dit complexe probleem, is het van cruciaal belang om de oorzaken ervan te begrijpen. Het kan gebeuren wanneer:

Gevolgen van zoekwoord kannibalisatie

De implicaties van zoekwoord kannibalisatie zijn aanzienlijk. De meest evidente is een daling in de zoekmachine rankings, wat kan leiden tot een afname van organisch verkeer en potentieel verlies van inkomsten. Bovendien kan het verwarring scheppen bij zoekmachines over welke pagina ze moeten weergeven voor een bepaalde zoekopdracht, wat de gebruikerservaring negatief kan beïnvloeden.

Oplossingen voor zoekwoord kannibalisatie

Gelukkig zijn er verschillende strategieën om dit probleem aan te pakken:

  1. Samenvoegen van inhoud: Combineer pagina’s die over vergelijkbare onderwerpen gaan tot één uitgebreide pagina.
  2. Herschrijven en herpositioneren: Pas de inhoud aan zodat elke pagina zich op een uniek zoekwoord of onderwerp richt.
  3. Verwijderen of de-indexeren: Verwijder irrelevante of verouderde pagina’s, of verwijder ze uit de zoekmachine index. Door deze maatregelen te nemen, kun je de zoekwoord kannibalisatie op je site verminderen en je SEO-prestaties verbeteren.

Preventie van zoekwoord kannibalisatie

Preventie is uiteraard beter dan genezen. Zorg voor een goed doordachte contentstrategie en voer regelmatig SEO-audits uit om te zorgen dat je site gezond blijft en optimaal presteert. Door proactief om te gaan met content creatie en beheer, kun je zoekwoord kannibalisatie voorkomen en je online zichtbaarheid beschermen.


Online marketing begrippen:

De groeiversnellers voor het MKB