Wat is een Anchor Tekst? [Online Marketing Begrippen]
Wat is een anchor tekst?

Wat is een anchor tekst?

Een anchor tekst, ook wel ankertekst genoemd, is de klikbare tekst in een hyperlink die verwijst naar een andere pagina of locatie op het internet. Deze tekst is vaak onderstreept en heeft een afwijkende kleur om aan te duiden dat het om een link gaat.

Betekenis en functie

De anchor tekst heeft als hoofdfunctie de gebruiker een idee te geven over de inhoud van de pagina waarnaar de link verwijst. Het is een essentieel onderdeel van SEO, omdat zoekmachines deze tekst gebruiken om de relevantie van de link te bepalen. Een goed gekozen anchor tekst kan dus bijdragen aan een betere vindbaarheid van je website.

Verschillende soorten anchor teksten

Er bestaan verschillende soorten anchor teksten, zoals exacte match, gedeeltelijke match, generieke teksten en merknamen. Elk type heeft zijn eigen invloed op hoe zoekmachines de link interpreteren en de bestemmingspagina indexeren. Variatie in het gebruik van deze soorten kan helpen om een natuurlijk linkprofiel op te bouwen.

Belang voor SEO

De anchor tekst is van groot belang voor zoekmachineoptimalisatie. Zoekmachines zoals Google gebruiken de anchor tekst om meer context te krijgen over de gelinkte pagina. Dit betekent dat een relevante en goed geformuleerde anchor tekst kan helpen om de positie van de bestemmingspagina in de zoekresultaten te verbeteren.

Best practices

Bij het schrijven van een anchor tekst is het belangrijk om natuurlijk en relevant te blijven. Over-optimalisatie, zoals het herhaaldelijk gebruiken van exacte match anchor teksten, kan door zoekmachines als spam worden gezien. Een evenwichtige aanpak, waarbij de leesbaarheid en gebruikerservaring vooropstaan, is essentieel.

Ontdek hoe anchor teksten jouw website kunnen versterken door ze strategisch en doordacht in te zetten.


Online marketing begrippen:

De groeiversnellers voor het MKB