Wat betekent Image Sitemap? [SEO Begrippenlijst] 馃
Wat betekent Image Sitemap?

Wat betekent Image Sitemap?

Een image sitemap is een speciaal soort XML-sitemap die specifiek bedoeld is voor het indexeren van afbeeldingen op een website. Het helpt zoekmachines zoals Google om alle afbeeldingen op je website te ontdekken en te begrijpen, wat kan leiden tot een betere zichtbaarheid in de zoekresultaten.

Wat doet een image sitemap?

Een image sitemap verzamelt informatie over alle afbeeldingen op je website en presenteert deze op een gestructureerde manier aan zoekmachines. Dit betekent dat zoekmachines niet alleen de tekstinhoud van je website indexeren, maar ook de visuele inhoud. Door gebruik te maken van een image sitemap, zorg je ervoor dat je afbeeldingen beter vindbaar zijn voor zoekmachines, wat kan resulteren in meer organisch verkeer.

Hoe maak je een image sitemap?

Het maken van een image sitemap kan op verschillende manieren, afhankelijk van de complexiteit van je website en je technische kennis. Een populaire methode is het gebruik van een plugin, zoals Yoast SEO of Google XML Sitemaps, die automatisch een image sitemap genereert. Voor degenen die liever handmatig werken, kun je een XML-bestand maken en daarin de URL’s van je afbeeldingen toevoegen volgens het sitemaps-protocol.

Voordelen van een image sitemap

Een image sitemap biedt verschillende voordelen voor je website. Ten eerste verbetert het de zichtbaarheid van je afbeeldingen in zoekmachines, wat kan leiden tot meer verkeer en betere rankings. Daarnaast helpt het zoekmachines om je site beter te begrijpen, wat bijdraagt aan de algehele SEO-waarde. Bovendien kunnen afbeeldingen vaak beter presteren in specifieke zoekopdrachten, zoals Google Afbeeldingen, wat weer extra bezoekers oplevert.

Veelgemaakte fouten bij image sitemaps

Er zijn enkele veelgemaakte fouten die je moet vermijden bij het maken en gebruiken van een image sitemap. Een veelvoorkomende fout is het niet up-to-date houden van de sitemap, waardoor nieuwe afbeeldingen niet worden ge茂ndexeerd. Een andere fout is het niet correct formatteren van het XML-bestand, wat kan leiden tot fouten bij het crawlen door zoekmachines. Zorg er ook voor dat je geen afbeeldingen opneemt die niet publiekelijk toegankelijk zijn, zoals afbeeldingen achter een login.

Het belang van alt-tekst in image sitemaps

Alt-tekst is een essentieel onderdeel van een image sitemap omdat het zoekmachines helpt om de inhoud van een afbeelding te begrijpen. Voeg altijd beschrijvende alt-teksten toe aan je afbeeldingen in de sitemap om de relevantie en vindbaarheid te verbeteren. Goede alt-teksten beschrijven wat er op de afbeelding te zien is en bevatten, indien mogelijk, relevante zoekwoorden.


Vrijblijvende SEO Scan ontvangen?

Vraag nu jouw gratis SEO scan t.w.v. 鈧 340,- aan.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De groeiversnellers voor het MKB