Wat is een metatag? [Online Marketing Begrippenlijst]
Wat is een metatag?

Wat is een metatag?

Een metatag is een kort stukje tekst dat de inhoud van een webpagina beschrijft. Dit is niet zichtbaar voor de bezoeker van de website, maar wel voor zoekmachines. Het geeft ze waardevolle informatie over de inhoud van de pagina. Dit helpt zoekmachines om de relevantie van een pagina voor een bepaalde zoekopdracht te bepalen.

Waarom zijn metatags belangrijk?

De relevantie van metatags kan niet genoeg benadrukt worden. Ze spelen een cruciale rol in SEO (Search Engine Optimization) door zoekmachines te helpen begrijpen waar jouw pagina over gaat. Een goede metatag kan het verschil maken tussen zichtbaarheid in zoekmachines en over het hoofd gezien worden.

Soorten metatags

Er zijn verschillende soorten metatags. De bekendste zijn de “title tag” en de “description tag”. Maar ook “robots tag” en “canonical tag” zijn voorbeelden. Deze tags geven allemaal specifieke informatie over de inhoud of de instructies voor zoekmachines.

Hoe schrijf je een effectieve metatag?

Een effectieve metatag is bondig en relevant. Zorg dat je:

  1. Kernwoorden gebruikt die relevant zijn voor de pagina.
  2. Geen vulling of onnodige woorden toevoegt.
  3. Een duidelijke boodschap overbrengt over de inhoud van de pagina.

Veelgemaakte fouten met metatags

Het is gemakkelijk om fouten te maken met metatags. Het dupliceren van tags op verschillende pagina’s of het gebruiken van niet-relevante kernwoorden zijn veelvoorkomende missers. Een andere fout is het overslaan van metatags, wat kan leiden tot gemiste SEO kansen.


Online marketing begrippen:

De groeiversnellers voor het MKB