Hoe maak je SEO-vriendelijke permalinks?
Hoe maak je SEO-vriendelijke permalinks?

Hoe maak je SEO-vriendelijke permalinks?

SEO-vriendelijke permalinks zijn essentieel voor een goede vindbaarheid in zoekmachines. In dit artikel leer je hoe je deze optimaliseert voor betere zoekresultaten. Door gebruik te maken van simpele en duidelijke tips, verbeter je direct de structuur en leesbaarheid van je URL’s.

Wat is een permalink?

Een permalink is de permanente URL van een specifieke webpagina. Deze link blijft altijd hetzelfde en speelt een grote rol in SEO. Zoekmachines gebruiken deze URL’s om de inhoud van je pagina te begrijpen. Zorg dus voor duidelijke en relevante permalinks.

Waarom zijn SEO-vriendelijke permalinks belangrijk?

SEO-vriendelijke permalinks helpen zoekmachines je content beter te indexeren. Dit leidt tot hogere posities in zoekresultaten. Daarnaast zijn deze URL’s leesbaarder voor bezoekers, wat de gebruiksvriendelijkheid van je website vergroot.

Gebruik korte en beschrijvende URL’s

Houd je permalinks kort en krachtig. Vermijd overbodige woorden en gebruik alleen relevante termen. Dit maakt de URL niet alleen leesbaarder, maar helpt ook zoekmachines de kern van je pagina te begrijpen. Bijvoorbeeld: gebruik ‘doelbewust.nl/blog-seo-tips’ in plaats van ‘doelbewust.nl/blog/post-1234’.

Vermijd stopwoorden

Stopwoorden zoals ‘en’, ‘de’, ‘het’, ‘een’ voegen weinig waarde toe aan je URL en maken deze langer dan nodig. Vermijd deze woorden om de focus op belangrijke zoektermen te houden. Zoekmachines hebben geen moeite met het interpreteren van URL’s zonder stopwoorden.

Gebruik koppeltekens in plaats van underscores

Gebruik altijd koppeltekens (-) in plaats van underscores (_) om woorden in je URL te scheiden. Zoekmachines herkennen koppeltekens als spaties, terwijl underscores woorden aan elkaar binden. Hierdoor wordt je permalink leesbaarder voor zowel mensen als zoekmachines.

Maak gebruik van zoekwoorden

Zorg dat je belangrijkste zoekwoord in de permalink staat. Dit helpt zoekmachines te begrijpen waar je pagina over gaat. Pas echter op voor keyword stuffing; overmatig gebruik van zoekwoorden kan juist een negatief effect hebben. Eén of twee zoekwoorden is vaak voldoende.

Houd je URL’s eenvoudig

Complexe URL’s met veel submappen en parameters zijn moeilijk te lezen en begrijpen. Houd je permalinks eenvoudig en logisch opgebouwd. Dit betekent minder mappen en geen lange reeksen cijfers of letters. Bijvoorbeeld: ‘doelbewust.nl/seo-vriendelijke-permalinks’ in plaats van ‘doelbewust.nl/1234/seo-2021-vriendelijke-permalinks’.

Gebruik relevante categorieën

Als je website gebruikmaakt van categorieën, zorg dan dat deze ook SEO-vriendelijk zijn. Relevante en beschrijvende categorieën in je permalink helpen zowel bezoekers als zoekmachines. Bijvoorbeeld: ‘doelbewust.nl/seo-tips/seo-vriendelijke-permalinks’ in plaats van ‘doelbewust.nl/categorie1/seo-vriendelijke-permalinks’.

Vermijd dynamische URL’s

Dynamische URL’s bevatten vaak parameters en variabelen die niet bijdragen aan SEO. Deze zijn lastig te lezen en te onthouden. Kies daarom voor statische URL’s die direct de inhoud van je pagina beschrijven. Vermijd bijvoorbeeld URL’s als ‘doelbewust.nl/?p=123’ en gebruik ‘doelbewust.nl/seo-vriendelijke-permalinks’ in plaats daarvan.

Update oude URL’s zorgvuldig

Als je oude URL’s wilt wijzigen naar een SEO-vriendelijke versie, doe dit dan zorgvuldig. Gebruik 301-redirects om ervoor te zorgen dat je bezoekers en zoekmachines de nieuwe URL’s kunnen vinden. Dit voorkomt 404-fouten en behoudt je zoekmachineposities.

Controleer je permalinks regelmatig

SEO is een continu proces, en dat geldt ook voor je permalinks. Controleer regelmatig je URL’s om te zien of ze nog steeds relevant en SEO-vriendelijk zijn. Pas waar nodig aan om je vindbaarheid te optimaliseren.


Onze laatste blogs

SEO-vriendelijke URL’s maken
Hoe maak je SEO-vriendelijke permalinks?
Hoe maak je SEO-vriendelijke permalinks?
Het belang van Alt-tekst voor Beeld-SEO
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
10 alternatieven voor Google optimize
10 beste Google Optimize alternatieven
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
Hoe optimaliseer je je titel-tags voor betere SEO?
Businesswoman working on wireless keyboard select icon security in personal data security, confidentiality of users data. Security in search engine and web browser address concept.
Chrome HTTPS Vergrendelingspictogram Verdwijnt
Google kondigt 5 wijzigingen aan voor mobiel zoeken

Vrijblijvende SEO Scan ontvangen?

Vraag nu jouw gratis SEO scan t.w.v. € 340,- aan.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De groeiversnellers voor het MKB