Wat is een Canonical URL? [Online Marketing Begrippenlijst]
Wat is een canonical url?

Wat is een canonical URL?

Een canonical URL verwijst naar de voorkeursversie van een webpagina. Wanneer er meerdere versies van een pagina bestaan – bijvoorbeeld door dubbele content – geeft de canonical URL aan welke versie de voorkeur heeft en door zoekmachines geïndexeerd moet worden. Zo voorkom je dat zoekmachines dezelfde content als afzonderlijke pagina’s zien, wat kan leiden tot een lagere ranking.

De noodzaak van canonicalisatie

Een website kan vaak dezelfde content op meerdere URL’s hebben. Dit kan per ongeluk gebeuren of door de structuur van een site. Zoekmachines zien dit als dubbele content, wat verwarrend kan zijn. Canonicalisatie biedt hier een oplossing voor. Door één URL als de standaardversie aan te wijzen, geef je duidelijk aan welke versie van belang is.

Voordelen voor SEO

Het gebruik van canonical URL’s heeft diverse voordelen voor zoekmachineoptimalisatie:

  1. Voorkomt dat de zoekmachine ‘duplicate content’ penalties geeft.
  2. Zorgt dat backlinks naar variaties van een URL worden samengevoegd tot één URL.
  3. Het verbetert de zoekervaring door te zorgen dat gebruikers de beste versie van een pagina zien.

Hoe stel je een canonical URL in?

Het instellen van een canonical URL is relatief eenvoudig. Je voegt een link-element toe aan de <head> sectie van de webpagina die je als duplicate beschouwt, en verwijst daarmee naar de voorkeurs-URL. Het ziet er zo uit: <link rel="canonical" href="https://voorbeeld.com/voorkeurspagina/" />. Op deze manier weten zoekmachines welke versie van de pagina ze moeten tonen en indexeren.

Veelvoorkomende valkuilen

Ondanks de voordelen zijn er valkuilen waar je rekening mee moet houden. Zorg dat de canonical URL naar de juiste versie verwijst. Voorkom ook dat er meerdere canonical tags op één pagina staan, want dit kan verwarring veroorzaken. Het is essentieel om regelmatig te controleren of de canonical URL’s nog steeds correct zijn, zeker na grote wijzigingen op je website.


Online marketing begrippen:

De groeiversnellers voor het MKB