Wat is Crawlen? [Online Marketing Begrippenlijst]
Wat is crawlen?

Wat is Crawlen?

Crawlen is het proces waarbij zoekmachines zoals Google het internet afspeuren om nieuwe of geüpdatete webpagina’s te ontdekken en te indexeren. Door middel van zogenaamde ‘crawlers’ of ‘spiders’ scannen ze webinhoud om de structuur, inhoud en links van websites te begrijpen.

Hoe werkt crawlen

Crawlers beginnen vaak bij bekende webpagina’s en volgen links naar andere pagina’s om informatie te verzamelen en een digitale kaart van het web te maken. Stel je voor dat je een bibliotheek binnenloopt zonder een catalogus; crawlers helpen bij het maken van die catalogus voor het internet.

Het belang van crawlen voor SEO

Als je wilt dat jouw website gevonden wordt, is het cruciaal dat zoekmachines je pagina’s kunnen crawlen. Goede SEO-praktijken, zoals het optimaliseren van je meta tags en het creëren van sitemap.xml bestanden, moedigen crawlers aan om je site effectief te indexeren.

Technieken om crawlen te verbeteren

Je kunt de zichtbaarheid van je website voor crawlers verbeteren door duidelijke en logische navigatie te gebruiken, snelle laadtijden te waarborgen en regelmatig verse content te publiceren. Dit zijn sleutelcomponenten om de ‘crawlbaarheid’ van je site te verhogen.

Uitdagingen bij het crawlen

Soms stuiten crawlers op problemen zoals dode links of pagina’s die ze niet kunnen lezen door bijvoorbeeld het gebruik van complexe JavaScript. Het is jouw taak om dergelijke barrières te minimaliseren zodat crawlers moeiteloos door je website kunnen navigeren.

Ontdek hoe crawlen de basis vormt van zoekmachineoptimalisatie en waarom het essentieel is voor de zichtbaarheid van je website.


Online marketing begrippen:

De groeiversnellers voor het MKB