Wat is SEO? De basis die je moet weten

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een vak op zich. Bij Doelbewust zijn onze SEO-mensen de hele dag bezig met het verbeteren van de online vindbaarheid van onze klanten. Concreet betekent dat het realiseren van een betere positie in Google. Naast een mooi ontwerp voor je website, leggen wij de focus met name op een conversiegerichte website. Een website die omzet genereert dus.

Zoekwoorden bepalen voor de SEO-analyse

Bij het uitvoeren van een SEO-analyse kun je onderstaande werkwijze aanhouden.
Bepalen van zoekwoorden: welke zoekwoorden of trefwoorden zijn belangrijk voor je bedrijf? Stel een lijst op met zoekwoorden die belangrijk zijn voor je business. Via de Keywordplanner op Google kun je bekijken hoe vaak er op je woorden wordt gezocht. Houd rekening met verschillende aspecten bij het bepalen van je zoekwoorden.

 • Is het een zoekwoord die draait om je kernactiviteiten of is het juist een van je nevenactiviteiten?
 • Hoe kan het trefwoord geïnterpreteerd worden?
 • Welke doelgroep spreek je aan met het zoekwoord? Is dit de juiste doelgroep?
 • Keuze uit meerdere zoekwoorden: kies liever een zoekwoord dat hoger kan eindigen in Google hoewel er minder op gezocht wordt dan andersom. De tabel van Bartosz Góralewicz (CEO van reclamebureau Elephate) maakt in één oogopslag duidelijk waarom je deze keuze maakt.

Concurrentie analyseren: het zoekwoord is bepaald! Nu is het tijd om te kijken wie de directe concurrenten zijn. Door te zoeken met het zoekwoord van je keuze kun je de top 3 bekijken. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Zijn de directe concurrenten bekende bedrijven? Concurreren met bijvoorbeeld de Gamma is een stuk moeilijker dan met een plaatselijke bouwmarkt.
 • Doen de concurrenten veel aan SEO? Bedrijven die al jaren bezig zijn met hun online vindbaarheid zijn moeilijker voorbij te streven dan bedrijven die er niet tot nauwelijks aandacht aan besteden.

Denk aan het volgende: SEO is een traject dat meerdere maanden bestrijkt. Het is dus niet zo dat je van vandaag op morgen op de eerste pagina van Google terechtkomt. Dit gaat geleidelijk.

SEO-teksten voor de zoekwoorden

Het bepalen van de zoekwoorden is slechts het begin. Nu begint de online marketing voor je bedrijf pas echt. Voor de zoekwoorden is het aan te raden om SEO-teksten te schrijven. Deze moeten voldoen aan een aantal eisen. Daarbij is het met name belangrijk is dat het zoekwoord er in terugkomt op een bepaalde manier. De uitdaging is het om SEO-teksten niet te schrijven voor de zoekmachine, maar voor de bezoekers, terwijl de vindbaarheid van de website door de teksten wel verbeterd. Lees meer over SEO-teksten.

Linkbuilding

Nadat de SEO-teksten op je website staan, is het tijd voor linkbuilding. Een duur woord voor het verzamelen van links van andere websites naar je website. Linkjes naar je website helpen Google duidelijk te maken over welk onderwerp je website gaat. Kort door de bocht kun je zeggen dat hoe meer linkjes Google ziet naar jouw website die gaan over een bepaald thema (zoekwoord!), hoe eerder Google je voor dit zoekwoord op een hogere positie in de zoekmachine zet. Meer informatie over linkbuilding.

On page optimalisatie

Naast de nieuwe pagina’s en de linkjes ernaar toe, zijn er meer dan 300 (!) factoren die Google meeneemt om te bepalen op welke positie jouw website wordt neergezet. Dat is de reden dat het ook belangrijk is om te bekijken hoe je je eigen website kunt optimaliseren: dat is on page optimalisatie. Neem de volgende aspecten onder de loep:

 • Wordt er gebruikt gemaakt van interne links (wordt er onderling tussen je pagina’s gelinkt)?
 • Zien de pagina’s er aantrekkelijk uit of klikken bezoekers meteen weer weg (bouncepercentage)?
 • Hoe staat het met de gebruiksvriendelijkheid van de website?
 • Neem je bezoekers aan de hand en leid je ze op een goede wijze door de website?
 • Wordt er gebruik gemaakt van doordachte call-to-actions?

Je ziet het, SEO is een vak op zich. Maar wel een vak waar onze SEO-goeroes dol op zijn! Neem eens contact met ze op: ze leggen graag meer uit over hun ambacht.

Wil je meer verkeer naar je website?

Wij zijn Doelbewust en zorgen voor meer verkeer naar je website. Wil je dat ook?

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij helpen ambitieuze ondernemers met online succes en groei van hun bedrijf middels kennis gedreven online marketing.

Google Beoordelingen
4.5
Gebaseerd op 39 beoordelingen
js_loader
GRATIS STRATEGIEGESPREK

Plan een gratis telefonisch strategiegesprek in

Ook interessant voor jou

Wat is kwaliteitsinhoud?

Kwalitatieve inhoud is subjectief. Sommige mensen willen een samenvatting op beginnersniveau, terwijl anderen meer diepgang en deskundige inzichten willen. Inhoud van hoge kwaliteit zal beter zijn dan

Lees verder »