Wat is SEO (zoekmachine optimalisatie) en waarom is het belangrijk?

Wat is SEO? De basis die je moet weten

Zoekmachine optimalisatie (SEO) is een vak op zich. Bij Doelbewust zijn onze SEO-mensen de hele dag bezig met het verbeteren van de online vindbaarheid van onze klanten. Concreet betekent dat het realiseren van een betere positie in Google. Naast een mooi ontwerp voor je website, leggen wij de focus met name op een conversiegerichte website. Een website die omzet genereert dus.

Zoekwoorden bepalen voor de SEO-analyse

Bij het uitvoeren van een SEO-analyse kun je onderstaande werkwijze aanhouden.
Bepalen van zoekwoorden: welke zoekwoorden of trefwoorden zijn belangrijk voor je bedrijf? Stel een lijst op met zoekwoorden die belangrijk zijn voor je business. Via de Keywordplanner op Google kun je bekijken hoe vaak er op je woorden wordt gezocht. Houd rekening met verschillende aspecten bij het bepalen van je zoekwoorden.

Concurrentie analyseren: het zoekwoord is bepaald! Nu is het tijd om te kijken wie de directe concurrenten zijn. Door te zoeken met het zoekwoord van je keuze kun je de top 3 bekijken. Stel jezelf de volgende vragen:

Denk aan het volgende: SEO is een traject dat meerdere maanden bestrijkt. Het is dus niet zo dat je van vandaag op morgen op de eerste pagina van Google terechtkomt. Dit gaat geleidelijk.

SEO-teksten voor de zoekwoorden

Het bepalen van de zoekwoorden is slechts het begin. Nu begint de online marketing voor je bedrijf pas echt. Voor de zoekwoorden is het aan te raden om SEO-teksten te schrijven. Deze moeten voldoen aan een aantal eisen. Daarbij is het met name belangrijk is dat het zoekwoord er in terugkomt op een bepaalde manier. De uitdaging is het om SEO-teksten niet te schrijven voor de zoekmachine, maar voor de bezoekers, terwijl de vindbaarheid van de website door de teksten wel verbeterd. Lees meer over SEO-teksten.

Linkbuilding

Nadat de SEO-teksten op je website staan, is het tijd voor linkbuilding. Een duur woord voor het verzamelen van links van andere websites naar je website. Linkjes naar je website helpen Google duidelijk te maken over welk onderwerp je website gaat. Kort door de bocht kun je zeggen dat hoe meer linkjes Google ziet naar jouw website die gaan over een bepaald thema (zoekwoord!), hoe eerder Google je voor dit zoekwoord op een hogere positie in de zoekmachine zet. Meer informatie over linkbuilding.

On page optimalisatie

Naast de nieuwe pagina’s en de linkjes ernaar toe, zijn er meer dan 300 (!) factoren die Google meeneemt om te bepalen op welke positie jouw website wordt neergezet. Dat is de reden dat het ook belangrijk is om te bekijken hoe je je eigen website kunt optimaliseren: dat is on page optimalisatie. Neem de volgende aspecten onder de loep:

Je ziet het, SEO is een vak op zich. Maar wel een vak waar onze SEO-goeroes dol op zijn! Neem eens contact met ze op: ze leggen graag meer uit over hun ambacht.


De groeiversnellers voor het MKB