De 29 beste SEO-tools voor het controleren van jouw website

29 van de beste SEO-tools voor het controleren en monitoren van jouw website.

Er is bijna niks vervelender dan een plotselinge update van het Google-algoritme, waardoor je je even verward en bezorgd voelt. Het lijkt alsof zoekmachines zoals Google wachten tot je al je zaken op een rij hebt en vervolgens een update lanceren die je inspanningen onmiddellijk overbodig maken.

Bovendien is er nog steeds enige geheimzinnigheid achter hoe Google websites evalueert en bepaalt welke sites verschijnen – en hoe ze verschijnen – op de pagina met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s) voor verschillende zoekopdrachten.

Het goede nieuws is dat er verschillende tools voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn – sommige gratis, sommige betaald – die jou kunnen helpen bij het bekijken jouw website zoals zoekmachines zoals Google het zien – op deze manier kan je jouw positie en relevantie voor jouw target keywords verbeteren.

 

Gratis SEO-tools

Deze tools zijn gratis te gebruiken, maar misschien vind je een betaalde optie met meer functies. We hebben enkele van de beste functies van elke tool gedeeld en ook hoe je er het meeste uit kunt halen voor jouw SEO-strategie.

1. Hubspot Website Grader

Het doel van marketing is om traffic en gekwalificeerde leads te genereren via de website van het bedrijf. Daarom moeten we als marketeers precies begrijpen wat we kunnen doen om de SEO van een website te verbeteren.

Met HubSpot’s Website Grader voer je eenvoudig de URL van jouw website in om automatisch een rapportkaart te ontvangen met bruikbare inzichten over jouw SEO-inspanningen. Van daaruit kan je je aanmelden voor de HubSpot Academy SEO cursus die je leert hoe je de SEO, gebruikerservaring (UX) en meer van je website kunt verbeteren.

Met de HubSpot Website Grader kan je het volgende:

2. Google Search Console

 

Google Search Console heeft een aantal tools beschikbaar om je te helpen verschijnen in de SERP’s voor de zoektermen en woordgroepen waarnaar jouw doelgroep op zoek is.

Als je de eigenaar bent van een bedrijf of degene die SEO doet in jouw marketingteam, kan Search Console jou helpen een eerste SEO-analyse uit te voeren of je bestaande SEO-strategie bij te werken met nieuwe zoekwoorden. Google Search Console controleert, debugt en optimaliseert jouw website – en je hoeft niet te weten hoe je moet coderen om van deze tool te profiteren.

Hier zijn enkele voorbeelden van website elementen die Google Search Console jou leert en daarmee helpt te optimaliseren:

3. Google Analytics

 

Hoewel Google Analytics een betaalde versie heeft, kan de gratis versie van het product jou helpen de SEO van je website te beheren – dit is vooral het geval als je Google Analytics koppelt aan Google Search Console. Door dit te doen, worden alle SEO-gegevens van jouw website centraal gelokaliseerd en verzameld, en je kunt zoekopdrachten gebruiken om verbeterpunten te identificeren met de trefwoorden en woordgroepen waarop je jouw website en webpagina’s wilt laten rangschikken. Let wel op: Google Analytics wordt GA4. Daarmee biedt Google Analytics meerdere functionaliteiten aan. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over: GA4: Een gids voor het rapport verkeersacquisitie.

Andere manieren waarop je de gratis versie van Google Analytics kunt gebruiken om je SEO te begrijpen en te verbeteren, zijn:

4. Gratis SEO Report Card van UpCity

 

Met de gratis SEO rapportkaart van UpCity kan je jouw website analyseren om te bepalen hoe deze zich verhoudt tot de concurrentie.

In ruil voor je e-mailadres en een paar datapunten, zal SEO Report Card een rapport aanbieden dat het volgende omvat:

5. Internet Marketing Ninja’s

 

Internet Marketing Ninjas is een SEO gericht bedrijf met een verscheidenheid aan gratis tools die je kunt gebruiken om jouw website te vergelijken met de concurrentie, webpagina’s te optimaliseren voor bepaalde zoekwoorden, metatags te genereren en organisch verkeer naar je website te vergroten.

Hier zijn enkele voorbeelden van de gratis Internet Marketing Ninja SEO-tools waarvan je kunt profiteren:

6. Bing Webmaster

 

Microsoft Bing Webmaster geeft je toegang tot vele tools die inzicht bieden in jouw website, zoals rapportage-, diagnose- en SEO-tools. De SEO-tools die je gratis kunt gebruiken, hebben de kracht om je te helpen bij het analyseren van jouw website, het beheren van backlinks en het beoordelen van zoekwoorden om ervoor te zorgen dat je site goed is geoptimaliseerd voor het organisch zoeken.

Hier zijn enkele van de andere dingen die je kunt doen met de SEO-tools van Bing Webmaster:

7. Google Trends

 

Traditionele SEO-tools zoals degene die we al hebben besproken, zijn geweldig voor het uitvoeren van onderzoek en audits wanneer je bedrijf al is gevestigd. Maar wat als je een nieuwe onderneming start en wilt weten welke populaire bedrijfstakken, onderwerpen en ideeën mensen aan het verkennen zijn? Google Trends is een geweldige plek om onbenutte potentie te verkennen dat een groot zoekwoordlandschap voor jouw website kan opleveren.

Houd er rekening mee dat Google Trends niet de plek is waar je gedetailleerde gegevens krijgt. Deze tool presteert het beste wanneer je hem als kompas gebruikt om een ​​richting te bepalen voor je SEO-strategie, en die inzichten vervolgens te koppelen aan robuustere software zoals HubSpot’s SEO Marketing Tool.

Dit is waar je naar moet zoeken in Google Trends:

8. Seolyzer

 

Seolyzer is een gratis tool voor sitecrawling, loganalyse en een SEO-tool waarmee je kunt bepalen hoe zoekmachines zoals Google jouw website bekijken. Seolyzer haalt informatie op die kruipende bots achterlaten in de logbestanden van jouw server tijdens het browsen op jouw site om je SEO KPI’s te identificeren en te creëren. De tool identificeert ook foutcodes, redirects en prestaties op het gebied van paginasnelheid.

Bovendien kan Seolyzer je helpen met het volgende:

9. SEOquake

 

SEOquake is een Google Chrome extensie die automatisch en snel gratis de SEO-parameters van een webpagina controleert. Dit omvat  on-page SEO-audits, beoordelingen van interne en externe links, real-time URL- en domeinvergelijking en export van gegevensbestanden.

Andere dingen waar je SEOquake voor kunt gebruiken zijn:

10. Seobility

 

Seobility is een gratis SEO-checker tool. Hiermee kan je testen in hoeverre jouw website voldoet aan de huidige SEO-richtlijnen. Door simpelweg je URL in te voeren wordt jouw site geanalyseerd en krijg je tips hoe je jouw website beter kunt optimaliseren.

Naast een gedetailleerde SEO-audit van jouw website, krijg je toegang tot 1.000 subpagina-audits, e-mailrapportage en -waarschuwingen en keywordcontrole.

Hier zijn nog enkele voordelen van het gebruik van Seobility:

11. Check My Links

 

Check My Links is een Google Chrome extensie die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat jouw links op zowel interne als externe webpagina’s werken. Als je bijvoorbeeld een term op Wikipedia zou zoeken, zou Check My Links je kunnen vertellen hoeveel links die Wikipedia-pagina in totaal heeft en hoeveel van die links ‘broken’ zijn.

Dit is handig omdat je broken links onmiddellijk kunt corrigeren (of hopelijk voordat een pagina live gaat). Check My Links is volgens de makers ideaal voor ontwikkelaars, content-editors en webdesigners.

Hier zijn nog enkele voorbeelden van wat Check My Links kan doen:

12. BROWSEO

 

BROWSEO is een SEO-browser waarmee je jouw webpagina in een beperkt formaat kunt bekijken, zodat je de UX en inhoud kunt analyseren en inzicht kunt krijgen van de SEO. Nadat je de URL hebt ingevoerd, wordt de uitvoer aangepast aan jouw HTML, zodat je de structuur van de pagina, geoptimaliseerde zoektermen en andere SEO-gerelateerde factoren kunt begrijpen.

Voorbeelden van wat je met BROWSEO kunt doen zijn:

Betaalde SEO-tools

Laten we vervolgens eens kijken naar enkele betaalde SEO-tools. (Weet wel dat sommige van deze tools gratis proefperiodes hebben. Sommige bieden ook volledig gratis abonnementen, maar met beperkingen op het gebied van flexibiliteit en maatwerk.)

1. HubSpot SEO Marketing Software

Prijs: €41/maand voor het Starter-abonnement, €740 voor professional en €2.944 voor enterprise.
HubSpot’s Marketing Hub bevat een SEO marketing software tool die perfect is om jou te helpen autoriteit op jouw website te bouwen. Omdat deze software is geïntegreerd met HubSpot-landingspagina’s, webpagina’s en blogberichten, mis je nooit een kans om je inhoud te optimaliseren voor verkeer en conversies.

Het maakt niet uit of je je eerste contentstrategie maakt of een expert bent in alles wat met SEO te maken heeft, HubSpot’s SEO Marketing Software geeft je de tools en het vertrouwen om in de SERP te scoren en over je prestaties te rapporteren.

De marketingsoftware van HubSpot omvat niet alleen SEO. Deze tool werkt in combinatie met:

2.  Ahrefs

 

Prijs:  €89/maand voor Lite, €179/maand voor Standard, € 349/maand voor Advanced, €879/maand voor Agency
Ahrefs is een geavanceerde SEO-hulpbron die jouw website property onderzoekt en zoekwoord-, link- en rankingsprofielen produceert om je te helpen betere beslissingen te nemen over jouw content.

Enkele van de belangrijkste kenmerken van Ahrefs zijn:

3. SEMrush

 

Prijs: €119,95/maand voor Pro, $229,95/maandvoor Guru, of $449,95/maandvoor Business
SEMrush is een uitgebreid dashboard dat rapporteert over de prestaties van domeinen als geheel en hun specifieke pagina’s. SEMrush biedt tal van bronnen, waaronder de SEO Toolkit.

Met Toolkit kan je de verbetering van de zichtbaarheid van een website in de loop van de tijd volgen, evenals identificeren op welke zoekwoorden deze wordt gerangschikt, wat de positie van de pagina is voor een zoekwoord, de maandelijkse zoekvolume van het zoekwoord en meer.

Met SEMrush kan je ook het volgende:

4. KWFinder

 

Prijs: gratis proefperiode van 10 dagen; €29,90/maand
Soms heb je geen SEO-tool met allerlei toeters en bellen nodig als je alleen zoekwoordenonderzoek hoeft te doen. KWFinder is een geweldige software die het gat vult tussen SEO-werk en copywriting. Je zult zoekwoorden vinden die niet al te moeilijk zijn om voor te rangschikken, maar die toch het potentieel hebben om verkeer binnen te halen.

Wat KWFinder uniek maakt, is hoe naadloos het schakelt tussen talen en regio’s, zodat je jouw publiek kunt bedienen, waar ter wereld ze zich ook bevinden.

Enkele van de topfuncties die KWFinder biedt, zijn onder meer:

5. GrowthBar

 

Prijs: Gratis proefperiode van vijf dagen, $ 29/maand voor Basic, $ 79 voor Pro en $ 199 voor Agency.
GrowthBar is een Chrome-extensie diejou kan helpen bij het uitvoeren van kywordonderzoek, concurrentieanalyse en het bijhouden van SEO-ranglijsten. Met de GrowthBar krijg je rechtstreeks toegang tot gegevenspunten over elke website vanaf de pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines. Hiermee kan je de prestaties van je concurrenten beoordelen en de groeikanalen, zoekwoorden, backlinks en advertenties bekijken die voor hen werken.

Hier zijn nog enkele belangrijke kenmerken van GrowthBar:

6. Woorank

 

Prijs: gratis proefperiode van 14 dagen, €79,99/maand voor Pro, €199,99/maand voor Premium, of neem contact op voor Enterprise offerte
De diepgaande site-analyse van Woorank helpt marketeers om kansen voor optimalisatie en verbetering te ontdekken. Deze analyse houdt rekening met de prestaties van bestaande SEO-initiatieven, sociale media, bruikbaarheid en meer.

Elk rapport is onderverdeeld in secties om jou te helpen je site gemakkelijk te analyseren en doelen voor optimalisatie te identificeren. Hier zijn een paar kenmerken van het rapport:

7. BuzzStream

 

Prijs: gratis proefperiode van 30 dagen, $ 24/maand voor starter, $ 124/maand voor growth, $ 299/maand voor professional, $ 999+/maand voor custom
Hoewel backlinks naar je website van cruciaal belang zijn voor een goede positie in Google, kan het bereik dat je doet tijdens linkbuilding veel lijken op cold calling. BuzzStream maakt het gemakkelijk om de juiste mensen te onderzoeken, effectieve e-mailberichten te bedenken en bij te houden wie elk koppelingsverzoek heeft geaccepteerd.

BuzzStream helpt je ook:

8. Moz Pro

 

Prijs: gratis proefperiode van 30 dagen, $ 99/ maand voor Standard, $ 179/ maand voor Medium, $ 299/ maand voor Large, $ 599/ maand voor Premium
Het Moz Pro-abonnement dient als een alles-in-één tool om de zoekpositie van jouw bedrijf te verhogen. De verzameling onderzoekstools van Moz biedt abonnees de middelen die ze nodig hebben om SEO-mogelijkheden te identificeren, groei te volgen, rapporten op te stellen en hun inspanningen te optimaliseren.

Moz Pro bevat ook:

9. Linkody

 

Prijs: gratis proefperiode van 30 dagen; €13,90/ maand voor webmaster, €22,90/ maand voor Advanced, €45,90/ maand voor Pro, €90,90/ maand voor Agency en €138,90/mnd voor Agency XL
De beste manier om de prestaties van jouw off-page SEO te begrijpen, is door een goed overzicht te hebben van je backlinks. Met Linkody kan je backlinks ontdekken, volgen, analyseren en afwijzen, allemaal vanuit een gebruiksvriendelijke interface.

Daarnaast controleert de tool jouw links 24/7 en informeert je over eventuele wijzigingen, zodat je direct actie kunt ondernemen als een link verloren gaat of verbroken wordt.

Andere Linkody functies zijn onder meer:

10. Screaming Frog SEO Spider

 

Prijs: Gratis of €149/ jaar
Dit programma is speciaal ontworpen voor SEO liefhebbers en crawlt de websites die jij opgeeft, waarbij de URL’s worden onderzocht op veelvoorkomende SEO-problemen. Dit programma vereenvoudigt en versnelt een anders tijdrovend proces, vooral voor grotere websites. (Het kan uren of dagen duren om dezelfde URL’s handmatig te evalueren.)

Andere opvallende kenmerken van Screaming Frog SEO Spider zijn:

11. Remove’em

 

Prijs: $ 249 eenmalige betaling voor Life-Time-abonnement, $ 99/maand voor abonnement (één website) of $ 899/maand voor Agency (10+ websites)
Als je een websitedomein koopt dat in het verleden is gebruikt, of als je een slechte SEO-strategie opnieuw opbouwt, kan je tijdens het uitvoeren van je controle enkele problematische backlinks ontdekken. Kunstmatige of onnatuurlijke links kunnen jouw positie in de zoekresultaten ernstig schaden. Remove’em helpt bij het verwijderen van die links.

Deze tool heeft de mogelijkheid om:

12. AnswerThePublic

 

Prijs: $ 99/maand voor maandabonnement, $ 79/maand voor jaarabonnement, $ 199/maand voor het Expert-abonnement
AnswerThePublic is een luister- en keywordhulpprogramma dat luistert naar automatisch aanvullen van gegevens van Google en andere zoekmachines, en je vervolgens een lijst geeft met woordgroepen en vragen waarnaar mensen zoeken rond jouw keyword. Hiermee kan je jouw website en inhoud afstemmen op jouw publiek om meer verkeer en conversies te genereren.

Met AnswerThePublic kan je ook het volgende:

13. Keyword Hero

 

Prijs: 15 dagen proefperiode voor elk abonnement, gratis voor Little Hero, $ 9/maand voor Big Hero, $ 49/maand voor Giant Hero en $ 149/maand voor Ultimate Hero
Keyword Hero koppelt de sessies van je bezoekers aan de zoekwoorden die ze hebben gebruikt om op jouw pagina te belanden, allemaal binnen jouw Google Analytics account. Met andere woorden, deze tool geeft jou inzicht in de zoekintentie van jouw organische verkeer.

Hier volgen nog enkele acties die je kunt ondernemen met Keyword Hero:

14. SpyFu

 

Prijs: $39/maand voor Basic, $69/maand voor Professional, $129/maand voor Unlimited.
SpyFu is een hulpprogramma voor zoekwoordenonderzoek van concurrenten voor Google Ads. Naast trefwoordonderzoek, helpt het bij PPC-concurrerend onderzoek, SEO-concurrerend onderzoek en het maken van aangepaste lijsten en domeinen.

De tool helpt je verkeer naar jouw Google Ads campagnes en website te leiden, zowel betaalde als organische rankings op Google, Bing en Yahoo te controleren en betrouwbare en nauwkeurige contactgegevens voor leads te verkrijgen.

Met SpyFu kan je ook het volgende:

15. SEOmater

 

Prijs: Pay as You Go (vanaf $ 5), $ 19/maand voor small business, $ 49/maand voor professional, $ 179/maand voor unlimited.
Seomater is een tool voor SEO-controle en het crawlen van websites. Het helpt bij technische SEO-analyse en SEO-tests voor on-page optimalisatie. Zodra de tool jouw site heeft gecrawld, ontvang je een SEO-rapport waarin de verschillende SEO-gerelateerde elementen van jouw website worden uitgelegd, waaronder interne en externe links, backlinks, paginakwaliteit en -snelheid, sociale media, organische aanwezigheid en meer.

Je analyse bevat ook tips over hoe je elk van deze SEO-elementen kunt verbeteren. Daarnaast kan je:

16. ContentKing

 

Prijs: $ 139/maand voor Basic, $ 319/maand voor Standard, $ 449/maand voor Pro of $ 1.279/maand voor Enterprise.
ContentKing is een realtime tool voor SEO-audit en content-tracking — het volgt jouw website 24/7, zodat eventuele problemen met betrekking tot SEO niet te lang onopgemerkt blijven. De tool is cloudgebaseerd, wat betekent dat er geen installatie nodig is en dat je gegevens en rapporten beschikbaar zijn wanneer je ze nodig hebt.

Met ContentKing kan je ook:

17. SE RANKING

 

Prijs:€23,20/maand voor Essential, €52,00 per maand voor Pro of €111,20 per maand voor business.
SE Ranking is een alles-in-één SEO-platform die de gezondheid en prestaties van zoekwoorden en verkeer analyseert. Het geeft ook inzicht in je concurrenten, waardoor je het SEO-landschap beter begrijpt en jouw marketingstrategie kunt aanpassen. Aangezien SE Ranking een white-label SEO-tool is, kan je aangepaste SEO-rapporten maken met branding- en personalisatie-opties.

Met SE Ranking kan je ook het volgende:

Nu je kennis hebt gemaakt met enkele van de beste gratis en betaalde SEO-tools op de markt, kan je bepalen welke optie jou zal helpen met het bereiken van jouw SEO doelen en aan de slag te gaan met het controleren, optimaliseren en bewaken van jouw website, afzonderlijke webpagina’s en inhoud. Jouw online marketing wordt met deze tools naar een hoger niveau getild.

 

Bron: https://blog.hubspot.com/marketing/seo-analysis-tools


De groeiversnellers voor het MKB